Messi redt matig Argentinië

Dankzij een treffer van Lionel Messi in de 91ste minuut heeft Argentinië een moeizame 1-0 zege geboekt op Iran. Daarmee is de ploeg zeker van de achtste finales.

Niemand gaf vooraf veel voor de kansen van Iran en het wedstrijdbeeld gaf aanvankelijk geen aanleiding om die verwachting bij te stellen. Iran moest bijna vanaf de aftrap ver terug, al wist het de Argentijnse aanvallen wel vaak te ontregelen. Maar met het aanhoudende overwicht van de Zuid-Amerikanen konden kansen niet uitblijven.

Met een knappe pass zette Fernando Gago ploeggenoot Gonzalo Higuaín alleen voor Iraanse het doel, waar hij stuitte op doelman Alireza Haghighi. Uit een vrije trap van de vrijwel onzichtbare Messi kopte Ezequiel Garay net over. Iran kwam er af en toe wel uit en Jalal Hosseini had bijna succes met een kopbal.

Grootste kansen voor Iran

De eerste grote kans na de rust was voor Iran. Bij een tegenstoot kopte Ghoochannejhad de bal vallend tegen doelman Sergio Romero op. Even later had de scheidsrechter kunnen fluiten bij een actie van Pablo Zabaleta op Ashkan Dejagah binnen de Argentijnse zestien. Het was het begin van een sterke fase van Iran, dat sterk verdedigde en alleen moeite had bij Argentijnse versnellingen.

Die waren echter schaars, terwijl Iran er steeds vaker uitkwam en mocht gaan geloven in een wondertje. Dat kwam er bijna met een kopbal van Dejagah, die door Romero nog net kon worden overgetikt.

In de slotfase nam de Argentijnse druk weer toe, maar overtuigend was het niet. De Zuid-Amerikanen ontsnapte kort voor tijd opnieuw, toen Ghoochannejhad bij een counter net snelheid tekortkwam om doeltreffend te kunnen afronden. Pas in blessuretijd zorgde Messi met een gekruld schot voor de Argentijnse overwinning, de moedige Iraniërs met een kater achterlatend.

Kijk op deze pagina voor alle wedstrijdbeelden, de statistieken en het blog.