NOS VoetbalAangepast

Van Go Ahead tot ster in Iran

De belangrijkste speler van Iran is iemand die we nog van de Nederlandse eredivisie en eerste divisie kennen. En dan gaat het niet om Alireza Jahanbaksh, die afgelopen seizoen voor NEC uitkwam. Nee, de doelpunten van Iran moeten in Brazilië komen van Reza Ghoochannejhad.

Op 5-jarige leeftijd emigreerde de in het Iraanse Mashad geboren Ghoochannejhad met zijn ouders naar Nederland. Hij belandde in Friesland, waar hij met voetballen begon bij LAC Frisia 1883, een club uit Leeuwarden. Al snel werd het talent van de spits herkend en pikte Cambuur Leeuwarden hem op.

Heerenveen

Maar het was een andere club uit Friesland waar Ghoochannejhad zou doorbreken in het betaalde voetbal: sc Heerenveen. In 2006 maakte hij daar zijn debuut als betaald voetballer in een wedstrijd tegen AZ. Een basisplaats wiste Ghoochannejhad bij Heerenveen echter nooit te bemachtigen. De club verhuurde hem aan achtereenvolgens Go Ahead Eagles en FC Emmen, twee ploegen uit de eerste divisie.

In 2009 besloot Ghoochannejhad zijn contract bij Heerenveen in te leveren. Via een tweede periode bij Go Ahead kwam Ghoochannejhad terecht bij Cambuur, waar hij echt wist door te breken. Zijn goede seizoenen in Leeuwarden leverden hem een transfer op naar het Belgische Sint-Truiden. Inmiddels speelt hij bij de Britse tweedeklasser Charlton Athletic.

Nederlands international

Maar in het Iraanse elftal is Ghoochannejhad een van de dragende spelers. Daar zag het zeker in het begin van zijn loopbaan niet naar uit. Ghoochannejhad speelde namelijk tot zijn negentiende in alle Nederlandse jeugdelftallen. Maar toen bondscoach Carlos Queiroz hem uitnodigde voor het Iraanse elftal, was de keuze snel gemaakt voor Ghoochannejhad.

De kans om als speler met Iran op een WK actief te zijn, was natuurlijk veel groter dan met Nederland, waar uit een veel grotere (en betere) groep spelers gekozen kan worden.

In oktober 2012 debuteerde Ghoochannejhad voor Iran in een WK-kwalificatieduel met Zuid-Korea. Twee wedstrijden later maakte Gucci, zoals de bijnaam van Ghoochannejhad luidt, zijn eerste twee interlanddoelpunten voor Iran.

Hoop van Iran

En hij zou alleen maar verder gaan met scoren. In de dertien wedstrijden die hij tot nu toe voor Iran speelde, maakte hij al negen doelpunten. De belangrijkste daarvan was zonder twijfel zijn treffer in juni 2013. In het uitduel met Zuid-Korea maakte hij het enige doelpunt, waarmee hij Iran hoogstpersoonlijk naar het WK in Brazilië schoot.

En zo kan het dus gebeuren dat een jongen die op 5-jarige leeftijd vanuit Iran naar Nederland emigreerde en in Nederland bij Emmen, Go Ahead en Cambuur speelde, nu de ogen van de Iraanse natie op zich gericht weet op het belangrijkste internationale voetbaltoneel.

Lionel Messi (Argentinië) en Edin Dzeko (Bosnië Herzegovina), twee van de tegenstanders van Iran, en alle internationale voetbalcommentatoren kunnen hun borst natmaken: Reza Ghoochannejhad wil schitteren op het WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl