NOS VoetbalAangepast

Robin van Persie & Garrincha

Heel even keek Robin van Persie de overvolle perszaal in op het trainingscomplex van Oranje. Alsof hij moest nadenken over de vraag die hem zojuist was gesteld door een Braziliaanse journalist. Maar het antwoord op de vraag door welke Braziliaanse voetballer hij het meest geïnspireerd is volgde snel. "Garrincha!"

Als kleine jongen zag hij een film over het Braziliaanse fenomeen uit de jaren 50 en 60 in de bioscoop. "Een kleine dribbelaar die voordat hij scoorde altijd eerst een actie maakte. Vond ik mooi en het was mijn eerste kennismaking met het Braziliaanse voetbal."

Het antwoord kwam als een grote verrassing en tegelijkertijd ook weer niet. De jonge Van Persie wilde niets anders dan mooie goals vooraf laten gaan door acties. Veel acties en dus ook veel doelpunten. Zittend in de bioscoop vormden de beelden van Garrincha voor hem slechts een bevestiging dat zijn gedachten over voetbal de juiste waren. Daarbij zal hij ook wel gezien hebben dat Garrincha veel op intuïtie deed en ook dat zal het jonge voetballertje van Excelsior goed bevallen zijn.

Van Persie is inmiddels bezig aan zijn derde wereldkampioenschap. Garrincha speelde er ook drie, maar werd in 1958 en 1962 wel wereldkampioen met Brazilië. Beide spelers hebben kromme benen en zijn of waren vaak de beste en gevaarlijkste van het team. Garrincha, die in 1983 op 49-jarige leeftijd overleed had van zijn zus de bijnaam 'vogeltje' gekregen. En ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Garrincha viel nooit te betrappen op volzinnen. Van Persie wel.

Het is bijna indrukwekkend hoe makkelijk hij tijdens een half uurtje met nationale en internationale pers de show steelt. Daarin is Van Persie gegroeid en toont hij zich een echte aanvoerder. Met een goed gevoel voor de juiste woorden. Want door de Garrincha-bekentenis van Van Persie zal de populariteit van Oranje in Brazilië niet afnemen.

In de hoofdstad Brasilia staat het Estadio Nacional de Brasilia dat tot 2010 nog gewoon Estadio Mane Garrincha heette. Vernoemd naar de vijftigvoudig international. Je zou denken dat Van Persie daar gedurende dit toernooi een keer zou willen schitteren. Vergeet het maar. Op 12 juli is de hoofdstad gastheer voor de troostfinale. De liefde van Van Persie voor Garrincha is groot, maar je moet het ook weer niet overdrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl