Ecuador klopt Honduras in leuk duel

Ecuador heeft op het WK in groep E de eerste zege geboekt. Ecuador was met 2-1 te sterk voor Honduras, dat ondanks de tweede nederlaag niet is uitgeschakeld.

Beide landen waren nog zonder punten en zochten zonder omwegen vanaf de aftrap de aanval. Het duel in Curitiba golfde op en neer was het het aanschouwen meer dan waard.

Enner Valencia schoot (prachtige pass Frickson Erazo) vrij voor het doel enigszins onbesuisd over. Honduras liet zich evenmin onbetuigd; Victor Bernardez kopte geheel vrijstaand nog naast, maar na een fout van verdediger Jorge Guagua, die een lange bal verkeerde beoordeelde, kon Carlo Costly verwoestend en doeltreffend uithalen. Ecuador kwam vlot langszij; een mislukt schot van Juan Carlos Paredes rolde bij de tweede paal voor de voeten van Enner Valencia, die simpel binnen tikte.

In blessuretijd voor rust rook Honduras twee keer aan de 2-1. Keeper Alexander Dominguez bokste een harde vrije trap van Bernardez echter uit zijn doel. Even later kopte Costly op de lat, waarna Jerry Bengtson scoorde. Scheidsrechter Ben Williams keurde het doelpunt af, want de spits stond buitenspel en maakte bovendien hands.

Tempo blijft moordend hoog

In de tweede helft bleef het tempo hoog en verstopten beide ploeg zich niet. Het moordende tempo van voor rust had echter de nodige krachten gekost, waardoor het spel wel steeds onnauwkeuriger werd. Desondanks waren er hele en halve kansen voor beide landen. Felipe Caicedo brak door op rechts, stoomde de zestien in en werd gehaakt door Emilio Figueroa. De Ecuadoriaan probeerde overeind te blijven, waardoor hij waarschijnlijk een strafschop misliep.

Toch kwamen de Zuid-Amerikanen op 2-1. Een fijn aangesneden vrije trap van Walter Ayovi werd door Enner Valencia keurig achter doelman Noel Valladares gekopt. Honduras ging op jacht naar de gelijkmaker, maar viel zonder overleg aan. Figueroa en Roger Espinoza schoten wild over. De Hondurezen mochten zich eveneens beklagen over de arbiter, want Williams zag niet dat Erazo aanvaller Costly met twee armen vasthield en naar de grond trok in het strafschopgebied.

In de slotfase vuurde Figueroa nog rakelings over, maar dichter bij de gelijkmaker kwam Honduras niet meer.

Kijk op deze pagina voor alle wedstrijdbeelden, de statistieken en het blog.