NOS VoetbalAangepast

KNVB: doelstelling blijft laatste vier

Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, is tot nu toe erg tevreden over de prestaties van het Nederlands elftal op het WK. "Volgens mij zitten we niet in de makkelijkste groep. Maar na twee wedstrijden hebben we ons wel gekwalificeerd voor de achtste finales. Dat is nogal wat."

Desondanks voldoet bondscoach Louis van Gaal pas bij de beleidsmakers van de KNVB als hij met het Nederlands elftal tot de halve finales reikt. Dat is nogal een opdracht, gelet op de vele jonge spelers die de bondscoach de laatste twee jaar heeft moeten inpassen. "Maar dat hebben we nu eenmaal beleidsmatig vastgelegd", zegt de directeur van de KNVB.

Voor evalueren is het te vroeg

"Of we ook tevreden kunnen zijn als Oranje eerder na een aantal mooie duels wordt uitgeschakeld? Voor evalueren is het nog te vroeg. Dat doen we achteraf", zegt Van Oostveen. "Laten we nu eerst maar winnen of gelijkspelen tegen Chili. Dan gaan we als groepswinnaar naar de achtste finale. Dat zou een mooie prestatie zijn."

Of dat gebeurt met 4-3-3 of 5-3-2 laat Van Oostveen grotendeels koud. "Volgens mij moet ik me als directeur helemaal niet met systemen bezig houden", zegt hij. "Volgens mij hebben we daarom een bondscoach aangesteld." Hij vindt alle aandacht voor het systeem overdreven. "Systemen liggen nooit helemaal vast. Als een verdediger iets aanvallender speelt, dan is hij weer een middenvelder. Die discussie heb ik dus maar langs me heen laten gaan."

Twee duels, acht goals

Van Oostveen richt zich liever op de resultaten. "Ik weet wel dat we na twee duels al acht keer hebben gescoord. En dat is niet eenvoudig. Je ziet hoe moeilijk sommige topploegen het hebben tegen zogenaamde mindere landen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl