NOS VoetbalAangepast

Wereldreiziger Scolari is thuis

Van alle bondscoaches op het WK in Brazilië hoort Luiz Felipe Scolari bij de meest ervaren trainers. Al sinds 1982 zit hij in het vak. Saoedi-Arabië, Koeweit, Japan, Portugal, Engeland en Oezbekistan: Scolari heeft overal gewerkt. De kroon op het werk moet een tweede wereldtitel met Brazilië worden.

De voetballer Scolari kent een bescheiden carrière. Hij is een fysiek sterke verdediger en heeft niet de brille van een sambavoetballer. Het levert hem de weinig vleiende bijnaam 'Perna de Pau' op, wat staat voor 'de stelt' of 'houten been'.

"Oké, ik was geen klassespeler met veel techniek. Maar ik koos altijd goed positie en was een leider in het veld. Bij iedere club heb ik de aanvoerdersband gedragen", pareerde Scolari in 2011 op de website fourfourtwo.com.

Scolari tegenover Ajax

Na zijn actieve loopbaan wordt Scolari direct trainer. Hij doet ervaring op bij diverse Braziliaanse clubs, waarvan Grêmio de meest bekende is. Scolari kijkt ook over de grens in Saoedi-Arabië en in 1990 krijgt hij zijn eerste klus als bondscoach. Met Koeweit wint hij de Gulf Cup of Nations. Als buurland Irak in oorlog raakt met Koeweit, keert Scolari terug naar Brazilië.

Begin jaren negentig groeit de status van 'Felipão'. Hij wint als trainer van Grêmio veel prijzen. Grootste succes is het winnen van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League, in 1995. Later dat jaar staat Scolari met de club tegenover Ajax in de finale van de wereldbeker voor clubs. Ajax wint na strafschoppen, maar de naam van Scolari is gevestigd.

Wereldtitel met Brazilië

In 2001 wordt Scolari voor het eerst bondscoach van Brazilië. Hij is tussendoor nog 'even' in Japan geweest en heeft de Braziliaanse clubs Palmeiras en Cruzeiro onder zijn hoede gehad. Brazilië is in nood, want voor het eerst in de historie dreigt het land het WK te missen. Scolari weet dat te voorkomen: de Goddelijke Kanaries plaatsen zich voor het toernooi in Zuid-Korea en Japan.

De Brazilianen zijn onverslaanbaar op het WK en winnen alle wedstrijden. Met spelers als Ronaldo, Rivaldo en Roberto Carlos domineert Brazilië het toernooi. Scolari is de gevierde man, maar toch stapt hij op.

Scolari begint in 2003 aan een avontuur als bondscoach van Portugal, dat ruim vijf jaar duurt. Op het EK in 2004 haalt Portugal de finale in eigen land, maar er wordt verloren van Griekenland. Op het WK van 2006 haalt Portugal de halve finale, twee jaar later op het EK strandt de ploeg van Scolari in de kwartfinale.

Chelsea en Oezbekistan

Scolari keert terug in het clubvoetbal bij Chelsea. Zijn periode in Londen duurt slechts een half jaar als hij wordt ontslagen wegens teleurstellende resultaten. Voor een grote zak met geld tekent 'Felipão' in Oezbekistan bij FC Bunyodkor. Scolari viert wederom een kampioenschap, maar blijft er niet lang.

Scolari gaat terug naar zijn geboorteland, staat nog even aan het roer van Palmeiras en wordt in 2012 opnieuw gevraagd als bondscoach van Brazilië. Hij krijgt maar één opdracht: wereldkampioen worden in eigen land.

Brazilië is de torenhoge favoriet, zeker na het winnen van de Confederations Cup in 2013. Scolari: "Als we blijven werken zoals we nu doen, met dezelfde spirit, zal het moeilijk zijn om ons te verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl