NOS VoetbalAangepast

Algerije: Gijóns bedrog niet vergeten

25 juni 1982. In groep B van het WK voetbal staat het duel tussen West-Duitsland en Oostenrijk op het programma. Estadio Municipal El Molinón in het Spaanse Gijón is met 41.000 toeschouwers stijf uitverkocht. Voetballiefhebbers wereldwijd hopen op een mooie show. In plaats daarvan zien ze een schandaal dat ruim dertig jaar later nog altijd bekend staat als het 'bedrog van Gijón'.

Droomdebuut

In Spanje maakt Algerije zijn debuut op een WK. Al na de eerste groepswedstrijd is een sensatie in de maak. De Woestijnvossen verslaan titelfavoriet West-Duitsland met 2-1. Het volgende duel, tegen Oostenrijk, gaat met 2-0 verloren.

Maar de slotwedstrijd, in het bescheiden stadion van Real Oviedo, wint Algerije opnieuw. Chili wordt - na een 3-0 voorsprong - met 3-2 geklopt en het Noord-Afrikaanse land is uitzinnig van vreugde. Algerije staat immers gedeeld eerste met Oostenrijk, dat een iets beter doelsaldo heeft. De volgende ronde op het toernooi lonkt.

Obsceen voetbal

Een dag later moet West-Duitsland winnen van Oostenrijk om de groepsfase te overleven. Een kleine Duitse overwinning zou betekenen dat beide landen door gaan. Al na tien minuten kopt Horst Hrubesch de 1-0 binnen voor de Duitsers.

De tachtig resterende minuten zijn ronduit obsceen. De bal wordt overgespeeld in de middencirkel. Aanvallen is uit den boze. Algerijnse fans op de tribune geloven hun ogen niet en zwaaien uit protest met bankbiljetten. Het laatste kwartier klinkt een onophoudelijk en oorverdovend fluitconcert. Maar het blijft 1-0.

Protest

Oostenrijk en West-Duitsland bereiken de volgende ronde. Bij het Spaanse thuispubliek kunnen de landen echter weinig goeds meer doen. Bij elke wedstrijd die ze in het verloop van het toernooi spelen, klinkt gefluit vanaf de tribunes. West-Duitsland reikt uiteindelijk tot de finale, die met 3-1 wordt verloren van Italië.

Algerije tekent protest aan bij de FIFA over de gang van zaken, maar dat haalt niets uit. Wél worden in Zurich de spelregels veranderd. Sinds het bedrog van Gijón worden de laatste groepswedstrijden op grote toernooien altijd tegelijkertijd afgewerkt.

Openstaande rekening

Algerije heeft sindsdien een rekening te vereffenen met de voetbalwereld. Vier jaar na dat beruchte WK in Spanje lukte het niet in Mexico. Meer dan een gelijkspel tegen de Noord-Ieren zat er niet in. Algerije werd roemloos laatste. Datzelfde gebeurde op het WK in 2010 in Zuid Afrika, toen de Noord-Afrikanen zelfs niet wisten te scoren.

In een poule met België, Rusland en Zuid-Korea ligt het niet voor de hand te voorspellen dat Algerije dit jaar wél revanche zal nemen op 1982. De Bosnische bondscoach Vahid Halilhodzic dekt zich vast in: "Het team in Brazilië speelt pas drie jaar samen. In die groep zitten veel jonge voetballers. Voor hen komt dit WK waarschijnlijk wat te vroeg, als ik eerlijk ben."

De Algerijnen moeten dus hopen op een wonder dat de datum 25 juni 1982 eindelijk doet vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl