NOS VoetbalAangepast

Plaatje 1982: Diego Maradona

Als grote belofte maakt Diego Armando Maradona op 21-jarige leeftijd zijn opwachting op het WK in 1982. Een jong broekje nog, maar de wereld ligt aan zijn voeten. Het draait uit op een teleurstelling. Argentinië wordt in de tweede ronde uitgeschakeld. Bovendien krijgt Maradona rood in de wedstrijd tegen Brazilië, na een woeste trap vol frustratie in de buik van een tegenstander Joao Batista.

Dé foto uit 1982

Toch is er ook een ander beeld van Maradona uit 1982 dat de voetballiefhebber bij zal blijven. Het is in de eerste groepswedstrijd tegen België. Dreigend staat hij met de bal aan zijn voet. Het Argentijnse wonderkind houdt zes Belgische spelers in zijn greep. Er lijkt angst in hun ogen zichtbaar te zijn. Wat gaat Maradona doen? Verrast hij ze met een onnavolgbare actie of een simpel maar briljant passje?

De afbeelding staat gedrukt op t-shirts en andere fan-artikelen. Het geeft de grootsheid van Maradona in één klap weer. Maar de foto schetst een vertekend beeld, onthulde het Belgische Nieuwsblad.

"Foto Maradona beduvelde de wereld 31 jaar lang", is de kop boven het artikel die de magie van het moment wegneemt. Maradona is niet bezig met een weergaloze actie, maar hij ontvangt de bal van Osvaldo Ardiles. Die heeft de bal een kort tikje gegeven na een vrije trap. De Belgische muur valt uiteen en op dat moment klikt de fotograaf.

De aanval mislukt want 'Pluisje' levert de bal in bij Luc Millecamps. België wint de wedstrijd met 1-0 en wordt groepswinnaar. Maradona zal nog vier jaar moeten wachten op zijn 'finest moment'.

Van winnaar naar verliezer

Hoe ging het verder met Maradona en het WK voetbal? In 1986 leidt hij zijn land hoogstpersoonlijk naar de titel. Met 'de hand van God' en een onwaarschijnlijke solo rolt hij Engeland op. België wordt verslagen in de halve finale en in de finale is West-Duitsland aan de beurt. De titel is voor Maradona.

In 1990 haalt Argentinië opnieuw de finale, weer tegen West-Duitsland. De Duitsers winnen met 1-0, de wereld is getuige van de tranen van Maradona. Vier jaar later zakt de sterspeler diep weg. Tijdens het toernooi in Amerika wordt hij betrapt op doping (efedrine). Het betekent einde toernooi en einde Maradona op het hoogste voetbalpodium. Van winnaar naar verliezer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl