Oranje populair in Amazone

Een visser meert zijn bootje aan bij een steiger langs de Rio Negro. Het is nog vroeg in Manaus, de temperatuur is nog aangenaam. Vanaf de rivier waait er een verkoelend briesje. De visser probeert aan Engelse supporters die op een terrasje vlak bij de steiger zitten, zijn zojuist gevangen vis te verkopen.

De fans begrijpen er weinig van, zij hebben op dit uur van de dag ook geen zin in vis. Dan beproeft hij zijn geluk bij mij. Hij vraagt waar ik vandaan kom. "Holanda", zeg ik met enige trots. Het is immers the day after. "Ahh, Holanda! Robben, van Persie, 5-1 tegen Spanje!"

De visser kijkt blij en wijst naar de kleine televisie die aan het plafond van zijn gammele kajuit hangt. "Holanda, jullie waren heel goed! Wereldkampioen!" Ik knik instemmend. Ook diep in de Amazone is de wervelende show van Oranje blijkbaar doorgedrongen.

Tv op bootje

Van de visser geen enkel woord over het feit dat het pas de eerste wedstrijd is, of dat Oranje ook wel geluk heeft gehad, of dat Spanje niet in goeden doen was. Op zijn kleine tv op zijn gammele boot heeft hij een prachtmiddag gehad midden op de Rio Negro in de Amazone.

Ik loop terug naar mijn hotel en realiseer me hoe mooi het WK is als je er op zijn Braziliaans naar kijkt, zoals deze visser doet. Als je niet te veel vooruitkijkt in het toernooi maar gewoon van de wedstrijden geniet. Het geeft ook aan hoe de Brazilianen in het leven staan. Daarom is dit WK zo speciaal, omdat de visser niet de enige is die zo naar het voetbal kijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl