NOS VoetbalAangepast

Zwitsers team mix van immigranten

Bijna een kwart van de Zwitserse bevolking is van buitenlandse afkomst en de nationale ploeg is meer dan een afspiegeling van de multiculturele samenleving in het Alpenland. De exoten zijn zelfs in de meerderheid, de traditionele Zwitsers in de minderheid.

Zomaar wat namen uit de selectie: Mario Gavranovic, Josip Drmic, Johan Djorou, Ricardo Rodriguez, Valon Behrami, Gökhan Inler, Xherdan Shaqiri, Haris Seferovic, Granit Xhaka, Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi en Gelson Fernandes. Invloeden uit Albanië, voormalig Joegoslavië en ook uit Spanje, Chili, Turkije, Kaapverdië en Ivoorkust.

"Zonder immigranten zouden we geen team hebben", stelt bondscoach Ottmar Hitzfeld. "Maar voor mij is respect het belangrijkst. Iedereen telt. Het team komt op de eerste plaats."

Albanese emoties

De selectie telt een hoog gehalte aan spelers met Albanese roots uit Kosovo (Xhaka, Shaqiri en Behrami) en Macedonië (Dzemaili, Mehmedi en Kasami). In de kwalificatie voor het WK speelde Zwitserland uitgerekend tegen Albanië. Thuis won Zwitserland met 2-0 in een voornamelijk met Albanezen gevuld stadion.

Nadat Xhaka een opgelegde kans miste, zei TV-commentator Sascha Ruefer: "Wat was dat? Hij hoefde de bal alleen maar binnen te tikken. Dat zie ik graag nog een keer. Waarschijnlijk was Xhaka niet helemaal ontevreden door niet scoren tegen Albanië." De uitspraak leverde een nationale rel op en de commentator erkende dat zijn woordkeuze wat ongelukkig was.

De uitwedstrijd in Tirana was zelfs beslissend voor WK-kwalificatie. Dankzij een 2-1 zege stelden de Zwitsers een WK-ticket veilig. Shaqiri opende de score en ook Xhaka, Shaqiri, Behrami, Dzemaili en Mehmedi kwamen in actie. Ze werden negentig minuten uitgefloten en beschimpt door het thuispubliek.

"Emoties horen erbij, het was voor ons als spelers met Albanese roots niet bepaald gemakkelijk hier", zei Xhaka na afloop. "Het was een erg emotionele wedstrijd voor ons, maar we hebben geprobeerd ons niet af te laten leiden", voegde Shaqiri toe.

Jeugd en ervaring

Het Zwitserse team is niet alleen een mengeling van culturen, maar ook een mix van jeugd en ervaring. De ervaring komt van bijvoorbeeld Tranquillo Barnetta en Philippe Senderos. De middenvelder en verdediger werden in 2002 Europees kampioen Onder 17 met Zwitserland en maken nu al bijna een decennium deel uit van de A-ploeg.

De jeugd van Zwitserland deed ook in 2009 van zich spreken. Toen werd Zwitserland Onder 17 zelfs wereldkampioen in Nigeria. Tot nu toe slaagden maar weinig spelers uit die lichting erin ook door te breken in het hoogste nationale team. Alleen Seferovic, Xhaka, Rodriguez en Pajtim Kasami haalden het A-team.

Of de mix van ervaring en culturen voldoende is voor prestaties op het WK moet blijken. Door de geringe tegenstand in de groep was de kwalificatie geen echte graadmeter. "Op een goede dag kunnen we elk team verslaan", zei Hitzfeld niettemin. Een oefenzege vorig jaar op Brazilië (1-0) bewees zijn gelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl