NOS NieuwsAangepast

Nederlanders bestolen in Salvador

In Salvador zijn gisteravond tientallen Nederlanders beroofd die naar de wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië keken op een plein waar een speciale fan-zone was ingericht. Tijdens de wedstrijd in het toeristische centrum van de stad werd het erg druk, waardoor zakkenrollers konden toeslaan. Mensen zijn beroofd van portemonnees, smartphones en camera's.

De Nederlandse voetbalsupporters meldden de berovingen bij het Nederlandse politieteam in Salvador.

Volgens Will van Kollenburg, die aan het hoofd staat van het team, hebben de dieven bij mensen in de zakken gevoeld, handen vastgepakt, en kettinkjes van de hals gerukt. Ook een NOS-cameraman is slachtoffer geworden van een beroving: zijn telefoon is gestolen.

"Ik werd omsingeld door een man of twintig en die trokken m'n ketting zo van m'n nek af. Daarna doen ze alsof er niks is gebeurd. Maar ja, ze zijn met een hele groep, je kunt er niks tegen doen", vertelt een man wiens gouden ketting is gestolen. "Je weet natuurlijk dat het kan gebeuren. Gelukkig heb ik m'n trouwring nog."

94-jarige man

De Nederlandse agenten mogen zelf niet ingrijpen. Ze hebben wel meteen de Braziliaanse collega's gealarmeerd. "De belangrijkste commandant van de militaire politie liep met ons mee. Er is meteen meer politie opgeroepen die naar het plein is gegaan", zegt van Kollenburg. "Verder hebben we landgenoten, onder wie een 94-jarige man, opgevangen en doorverwezen naar het politiebureau."

Volgens NOS-verslaggever Marcia Ottevanger was de sfeer eerder op de dag juist nog erg gemoedelijk. Tijdens de wedstrijd stonden de mensen hutjemutje. "Mensen werden door iemand aangesproken, haalden hun hand één seconde van de broekzak en vervolgens sloeg de zakkenroller toe."

De Nederlandse agenten zeggen dat de straatdiefstal in Salvador omvangrijker is dan bij eerdere WK's of EK's. Van Kollenburg adviseert fans om bij de wedstrijd van Nederland alle waardevolle spullen thuis te laten. "Laat het je dag niet verpesten."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl