NOS VoetbalAangepast

WK geopend met kleurige show

In de Braziliaanse stad São Paulo is het WK voetbal van start gegaan. In de openingsceremonie brachten zo'n zeshonderd dansers en acrobaten een hommage aan Brazilië en zijn schatten: natuur, bevolking en voetbal. Ook de bekende Braziliaanse vecht-dans capoeira was vertegenwoordigd in de ceremonie.

De show is in elkaar gezet door de Belgische choreograaf Daphne Cornez. Hij wilde vooral de diversiteit van het land in beeld brengen.

Levende bal

Ook drie kinderen uit de achterstandswijk rond het stadion deden mee aan de ceremonie. De FIFA wilde daarmee voorkomen dat jongeren zouden gaan protesteren aan de poorten van het stadion.

Centraal in de ceremonie stond een grote 'levende bal' met meer dan 90.000 led-lampjes. Die konden verschillende kleuren aannemen en gaven sfeer aan de show. Ook werden er projecties op vertoond.

Exoskelet

Op het hoogtepunt van de show ging de bal open en onthulde een podium. Een schaars geklede Jennifer Lopez, rapper Pitbull, de Braziliaanse zangeres Claudia Leitte en de band Olodum brachten daar het officiële WK-lied We are one ten gehore.

Ruime een uur later was de aftrap van de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië. De aftrap werd gedaan door een bijna geheel verlamde man. Hij kreeg een speciaal robotpak aan dat bestaat uit een exoskelet van metaal waardoor hij in staat was te lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl