NOS VoetbalAangepast

Blatter verrast met nieuw voorstel

Hoogste voetbalbaas Sepp Blatter is woensdag op het congres van de FIFA in São Paulo met een vergaand voorstel gekomen om de sport te moderniseren.

Hij wil dat coaches tijdens een wedstrijd twee keer een beslissing van de scheidsrechter mogen aanvechten en daarbij onmiddellijk televisiebeelden kunnen raadplegen. "Ik ben dit idee aan het ontwikkelen. Nu we bezig zijn met de doellijntechnologie, is er wellicht meer dat we kunnen doen voor het spel."

In februari vergaderde de FIFA al over invoering van de videoscheidsrechter. Toch is het voorstel opmerkelijk aangezien Blatter juist lange tijd een uitgesproken tegenstander van technische hulpmiddelen was.

Spelregelcommissie snapt Blatter niet

De Zwitser zei dat zijn voorstel niet op een warm onthaal kan rekenen bij de IFAB, de internationale spelregelcommissie voor het voetbal. De Schotse voetbalbestuurder Stewart Regan, lid van de IFAB, liet zich inderdaad kritisch uit.

"Dit is een complete ommezwaai in de spelopvatting en ik hoor hier voor het eerst van. Als coaches een beslissing van de scheidsrechter mogen aanvechten, moet het spel worden stilgelegd. Dat strookt niet met hoe wij het voetbal zien; een snelle sport met constant beweging. Daar komt het publiek voor kijken."

Blatter vindt Van Praag respectloos

Het voorstel was in feite de tweede verrassing die de 78-jarige Zwitser zijn toehoorders voorschotelde. De eerste was dat hij zich ondanks zware kritiek van met name Europese bonden toch verkiesbaar stelt voor een vijfde termijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Michael van Praag leidde de aanval op Blatter, die zich daarmee de woede van de FIFA-baas op de hals haalde. "Ik heb veel moeten slikken tijdens mijn leven. Maar zo respectloos als tijdens de UEFA-meeting heb ik mijn hele leven nog niet meegemaakt. Niet op het veld en niet in mijn eigen huis", aldus Blatter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl