NOS NieuwsAangepast

Rousseff verdedigt hoge kosten WK

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft kort voor het begin van het WK voetbal de hoge kosten van het toernooi nog eens verdedigd. In een televisietoespraak zei ze dat het evenement in de eerste plaats is georganiseerd voor het Braziliaanse volk.

Rousseff beloofde ook dat corruptie keihard zal worden aangepakt. "Als er onregelmatigheden worden vastgesteld, zullen de verantwoordelijken worden gestraft." Alle uitgaven worden gecontroleerd, zei Rousseff.

Protesten

Het WK in Brazilië is het duurste in de geschiedenis van het landentoernooi, net zo duur als de WK's in Duitsland en Zuid-Afrika samen. Daartegen wordt al een jaar geprotesteerd in het land. Veel Brazilianen vinden dat de bevolking te weinig profiteert van het toernooi.

Rousseff benadrukte in haar speech dat investeringen in stadions, vliegvelden en andere infrastructuur het land op de lange termijn grote voordelen bieden. Uitgaven aan gezondheidszorg en onderwijs zouden hieronder niet te lijden hebben gehad. Volgens de president is aan die zaken 212 keer meer uitgegeven dan aan voetbalstadions.

De president deed een oproep aan Brazilianen om de voetbalfans die naar het WK komen warm welkom te heten.

Botsingen

Vorige zomer, rond de Confederations Cup, gingen miljoenen Brazilianen de straat op om te protesteren tegen de hoge kosten voor het WK en het gebrek aan sociale investeringen. Ook de afgelopen maanden waren er betogingen en bovendien werd er gestaakt. Daarbij kwam het vorige week tot harde botsingen tussen stakers en de oproerpolitie.

In São Paulo, waar morgen de openingswedstrijd Brazilië-Kroatië wordt gespeeld, dreigen metro-werknemers opnieuw het werk neer te leggen. In Rio de Janeiro wordt nog altijd gestaakt door leraren en ook politieagenten legden de afgelopen tijd het werk neer.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl