NOS VoetbalAangepast

Hoe Van Gaal Spanje verraste

Bondscoach Louis van Gaal bereidt zijn ploeg in een 5-3-2-formatie voor op de WK-opening met Spanje. Die verdedigende variant is niet nieuw. Veertien jaar geleden deed hij hetzelfde in een oefenduel in Sevilla.

Op 15 november 2000 wandelde Louis van Gaal over het vliegveld van Sevilla toen hij wilde weten wat ze in Nederland vonden van de uitzege van zijn Oranje op Spanje (1-2). "Wat staat er op Teletekst?", vroeg hij door de telefoon aan zijn partner Truus. Het antwoord beviel hem kennelijk niet. "Ongelooflijk, alsof iedereen hier zo maar even wint."

Van Gaal verraste Spanje voor eigen publiek met een speelwijze waarmee Duitsland de basis legde voor de wereldtitel in 1990 en de winst van het EK in 1996. Hij koos in Sevilla voor maar liefst vijf verdedigers. Dat was nogal opvallend voor een coach die bij Ajax mooi en aanvallend voetbal minimaal zo belangrijk vond als winnen.

Paul Bosvelt, Michael Reiziger, Frank de Boer, Kevin Hofland en Winston Bogarde waren de verdedigers van Oranje tijdens het oefenduel. Wat Spanje ook probeerde met de jonge Iker Casillas en Xavi al in de gelederen, doelman Edwin van der Sar bleef eenvoudig overeind. Toch leek Fernando Hierro de thuisploeg een zege te bezorgen. In de slotfase sloeg Oranje echter toe, dankzij treffers van Jerrel Hasselbaink en Frank de Boer.

"Balbezit uitstellen"

Van Gaal was het niet eens met de kritiek die hij kreeg over het weinig attractieve optreden van zijn ploeg. "In de Nederlandse visie willen we zo snel mogelijk de bal hebben. Maar dat moment kunnen we ook uitstellen. We kunnen ruimte maken door wat terug te zakken. Dan kunnen we wellicht nog meer rendement halen."

Kort daarvoor had de gedesillusioneerde ploeg die Van Gaal overnam van Frank Rijkaard al twee flinke optaters te verduren gekregen. De kwalificatie voor het WK van 2002 stond na puntverlies tegen Ierland (2-2) en Portugal (0-2) meteen op losse schroeven. Van Gaal had behoefte aan een tactische list.

Met twee spitsen (Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij) en met Boudewijn Zenden en Marc Overmars op de flanken verloor Nederland in Dublin. Oranje ging niet naar het WK en Louis van Gaal stapte op. Het experiment met vijf verdedigers kreeg geen vervolg bij Oranje.

Beste speler optimaal laten renderen

Als trainer van AZ viel hij na een teleurstellend seizoen wel weer terug op een speelwijze met slechts twee spitsen. Het leverde de club uit Alkmaar in 2009 prompt de landstitel op. AZ had geen betere spelers dan pakweg PSV of Ajax. Maar Van Gaal slaagde er wel in zijn beste voetballer optimaal te laten renderen. Mounir El Hamdaoui werd niet alleen topschutter, maar ook voetballer van het jaar in 2009.

Ook nu moet Van Gaal het doen met een selectie, die qua kwaliteit en ervaring duidelijk onderdoet voor de sterren van Spanje. Maar Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder kunnen met hun individuele klasse wel elke tegenstander in verlegenheid brengen.

Daarom valt Van Gaal vrijdag tijdens de kraker tegen de wereldkampioen nog een keer terug op de speelwijze met vijf verdedigers, waarmee hij de wereldkampioen op die warme novemberavond in 2000 ook al eens verraste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl