NOS VoetbalAangepast

"Van Gaal is overheersende baas"

"De spelers van Oranje doen precies wat Louis van Gaal vraagt. Hij is de allesoverheersende baas over een volgzame groep." Het is de analyse van de Volkskrant-journalist Willem Vissers in de eerste Studio Voetbal-uitzending vanuit Rio de Janeiro.

Youri Mulder en Pierre van Hooijdonk, die ook bij Jack van Gelder aan tafel zitten in Rio, vragen zich af of dat wel goed is. Volgens hen mist Oranje echte leiders.

"Dat komt ook omdat de hiërarchie is veranderd. Eerst waren Wesley Sneijder en Dirk Kuijt eerste en tweede aanvoerder, nu zijn dat Robin van Persie en Arjen Robben", volgens Mulder. "Je gaat Nigel de Jong hard nodig hebben. Hij is een figuur die ontzag kweekt, ook bij de tegenstander", voegt Van Hooijdonk daar aan toe.

Kritisch op Van Gaal

Er is al veel gezegd over het systeem van Oranje voor het WK. Louis van Gaal oefent op het 5-3-2-systeem. "Van Gaal heeft altijd gezegd dat hij de groep in de voorbereiding op het WK zou smeden naar zijn idee. En dan doet hij het ineens helemaal anders", zegt Vissers.

Van Hooijdonk sluit zich daar bij aan. "Het is jammer, Nederland doet altijd net iets meer, wil de wereld wat meegeven." Vissers: "Van Gaal heeft zijn hele leven niets anders gedaan dan anderen vertellen hoe het moet. Dominant zijn, de tegenstanders vastzetten. Het is nu gewoon countervoetbal. Dat juist Van Gaal overstapt op een angstig systeem, is gek."

Kansen Oranje

Over de kansen van Oranje zijn Mulder en Vissers pessimistisch. Mulder: "Voorin is Nederland goed, achterin niet zo. Spanje kan de bal op het middenveld zo goed rondtikken, ik denk dat Nederland daar totaal geen druk op kan zetten." Van Hooijdonk is positiever. "Winnen wordt niet makkelijker door dit systeem, maar verliezen ook niet. Ik ga uit van een positief gelijkspel tegen Spanje."

Voor Van Hooijdonk is Brazilië de grote favoriet. "Die waren vorig jaar in de finale van de Confederations Cup (3-0 winst, red.) zo goed. Spanje speelde niet slecht, maar werd afgetroefd op elk vlak."

Mulder is benieuwd naar België. "Die ploeg staat ook onder druk, de verwachtingen zijn heel hoog. Veel spelers zitten bij topclubs. De gekte die normaal in Nederland heerst, zie je nu in België."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl