NOS VoetbalAangepast

WK 1998: Dennis Bergkamp

In de aanloop naar het WK voetbal in Brazilië duikt NOS.nl in de historie van het WK. Vandaag een terugblik op 1998, het toernooi van Zizou en de fluwelen voet van Dennis Bergkamp.

Het WK 1998 in Frankrijk zal in Nederland altijd verbonden blijven met Jack van Gelder. Het legendarische commentaar van de NOS-verslaggever bij de 2-1 van Dennis Bergkamp is ruim vijftien jaar na dato nog altijd mateloos populair:

"Nederland gaat in de halve finale komen. Ik heb opeens zo'n gevoel dat we in de halve finale gaan komen. Met balbezit voor Frank de Boer. Frank de Boer speelt de bal heel goed naar Dennis Bergkamp. Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp neemt de bal aan. Dennis Bergkamp. Dennis Bergkamp. Dennis Bergkamp. Dennis..."

Met dank aan Davids

Oranje lijkt in Frankrijk totaal niet meer op de ploeg die twee jaar eerder op het EK in Engeland intern hopeloos verdeeld was en strandde in de kwartfinales. Nagenoeg dezelfde spelers, een volstrekt andere instelling. Toch eist een gebrek aan discipline opnieuw zijn tol als Patrick Kluivert zich in de openingswedstrijd tegen de Belgen laat provoceren. De spits haalt uit naar Lorenzo Staelens, krijgt een rode kaart en moet drie duels toekijken.

Toch plaatst het Nederlands elftal zich eenvoudig als groepswinnaar in de poule met Mexico, Zuid-Korea en België voor de volgende ronde. In de achtste finales wordt Joegoslavië met enig fortuin opzijgezet. Uitgerekend Edgar Davids, die twee jaar eerder tijdens het EK in Engeland nog door bondscoach Guus Hiddink naar huis werd gestuurd, maakt in de 92ste minuut de bevrijdende treffer. Het is zijn eerste goal in Oranje.

Penaltytrauma

Na Argentinië wacht de halve finale tegen titelverdediger Brazilië. Nederland speelt goed, maar komt toch op achterstand door een treffer van Ronaldo. Drie minuten voor tijd kopt Patrick Kluivert de gelijkmaker binnen. Als Pierre van Hooijdonk even later aan zijn shirt wordt vastgehouden, denkt heel Nederland aan een strafschop. Die komt er niet.

In de verlenging wordt niet gescoord en dus wordt de strijd beslist vanaf elf meter. Cláudio Taffarel bewijst zijn status als penaltykiller. Nederland gaat niet naar de finale en wordt uiteindelijk vierde.

De finale van Zizou

Bij de Goddelijke Kanaries loopt de voorbereiding naar de finale niet voorspoedig. Sterspeler Ronaldo krijgt een epileptische aanval en pas een uur voor aanvang van de wedstrijd wordt duidelijk dat hij toch kan starten.

In de finale krijgt Ronaldo kansen, maar scoort niet. Zinedine Zidane wel. Met twee rake kopballen zet de middenvelder van Juventus Frankrijk op 2-0. De laatste treffer komt van Emanuel Petit. Ruim tachtigduizend voetbalfans in het Stade de France zijn uitzinnig van vreugde. 'Les Bleus' zijn voor het eerst wereldkampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl