Blessures voor WK: het oude liedje

Franck Ribéry en Marco Reus zijn de meest recente afvallers voor het WK in Brazilië. Eerder konden de Nederlandse internationals Gregory van der Wiel, Kevin Strootman en Rafael van der Vaart al een streep door het titeltoernooi zetten. Ook buitenlandse toppers als Victor Valdés, Radamel Falcao en Riccardo Montolivo moesten afhaken.

Dat veel topspelers vlak voor een eindtoernooi geblesseerd raken, is geen nieuw fenomeen. In 2010 viel er ook een imposante verzameling voetbaltalent af voor het wereldkampioenschap. Michael Essien, Michael Ballack, John Obi Mikel, Didier Drogba, Andrea Pirlo, David Beckham en Rio Ferdinand werden node gemist door de voetballiefhebbers in Zuid-Afrika.

Trein dendert door

Overbelasting is volgens fysiotherapeut Leo Echteld de oorzaak van het merendeel van de blessures. Echteld maakte sinds 1996 alle eindtoernooien mee als fysiotherapeut. Tien jaar lang was hij onderdeel van de medische begeleiding van Oranje en bij het wereldkampioenschap van 2002 werkte zijn bedrijf Fysiomed voor het Zuid-Koreaanse team van Guus Hiddink.

"Het is een algemeen gegeven. Dat komt omdat er in de voetbalwereld geen rekening wordt gehouden met pieken in vooraf bepaalde periodes. Het is een trein die continu doordendert. Door de clubs wordt er alleen gedacht aan de clubcompetities, waarin bij voorkeur iedere speler continu aanwezig moet zijn."

Dat clubcoaches geen rekening houden met een wereldkampioenschap, mag je hen volgens Echteld niet kwalijk nemen: "Als je als coach van Atlético Madrid de Champions League kunt winnen, is dat een unieke kans. Daar werk je als team een heel seizoen verschrikkelijk hard naartoe. Als de prijzen worden verdeeld, is het volgende WK niet van belang. De speler krijgt dan geen rust."

Robben en Ribéry

Een blessure tijdens het voetbalseizoen is op dat moment vervelend, maar kan uiteindelijk goed uitkomen als het wereldkampioenschap begint. "Kijk maar naar Arjen Robben. Voor de winterstop heeft hij zes weken gemist. Daarna heeft hij bijna alles gespeeld en aan het einde was hij topfit en magnifiek. Ploeggenoot Ribéry heeft vanaf het begin van het seizoen gespeeld en was nagenoeg onomstreden. Hij staat nu buitenspel met een overbelastingsblessure", vertelt Echteld.

Het is volgens de fysiotherapeut geen verrassing dat zodra de nationale selecties bij elkaar komen voor een eindtoernooi, de blessures de kop opsteken. "De voorbereiding op een WK, met de verwachte piekbelasting, is zwaar. Je hebt de beste spelers bij elkaar in de selectie en in het toernooi. Iedere speler zet een tandje bij in de onderlinge strijd om een plaats in het elftal. En dat terwijl de topspelers al uit de zwaarste competities komen na het einde van het seizoen."

Dunne grens

Volgens Echteld is de fysieke gesteldheid bepalend voor de prestaties. "Je moet topfit zijn om op een WK op de toppen van je kunnen te presteren. Anders heb je er ook niets te zoeken. En die grens tussen topfit blijven en geblesseerd of overbelast raken, is dun. Deze grens kun je alleen bewaken door individuele controle en aanpassingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl