NOS VoetbalAangepast

Ten Cate: Messi spaarde zich

Hij won alle prijzen en eretitels die een voetballer kan winnen. Slechts één prijs ontbreekt er nog: de wereldtitel. Lionel Messi zal alles op alles zetten om die hoofdprijs aan zijn palmares toe te voegen. Er wordt zelfs gefluisterd dat hij zich dit seizoen bij FC Barcelona heeft gespaard, met het WK in zijn achterhoofd. "Hoewel ik het me bijna niet voor kan stellen, denk ik toch dat hij dat heeft gedaan", zegt Henk ten Cate die met Messi werkte bij Barcelona.

"Zoals ik Messi ken, gaat hij altijd tot het uiterste. Hij is zo 'eager' om te winnen. Maar hij was in de laatste weken van het seizoen minder aanwezig. Ik heb veel wedstrijden live in het stadion gezien. Iemand die niet in vorm is, kan in ieder geval heel hard werken. En dat deed hij niet", zegt Ten Cate.

Negatieve invloeden

Als voorbeeld noemt de voormalige Barcelona-trainer de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid. Messi maakte die wedstrijd nauwelijks meer meters dan zijn eigen doelman. "Er zijn volgens mij twee redenen: óf hij mist de absolute power, óf hij heeft zich bewust lopen sparen. Er heeft dit seizoen veel gespeeld rondom Messi. Zo werd zijn vader verdacht van belastingfraude, raakte hij geblesseerd en was er de ergernis over het salaris van Neymar."

Messi kampte dit seizoen met een hamstringblessure en ontbrak daardoor ruim twee maanden in de selectie van Barcelona. "Hij wilde revalideren in Argentinië en dat is bij de spelersgroep van Barcelona niet goed gevallen. Dan was er ook nog de situatie met Neymar, die meer verdiende dan hij. Dat heeft hem pijn gedaan, Messi is een streber en wil altijd de beste zijn. Tel het allemaal maar bij elkaar op. Er zijn een hele hoop dingen van negatieve invloed geweest op zijn vorm."

"Hij kan niet records blijven breken"

Volgens Ten Cate is het aan de andere kant bijna ondoenlijk voor Messi om aan de constant hoge verwachtingen te voldoen. "Je zou bijna zeggen: mag die jongen een keer? Je kunt niet records blijven breken. Ook de rest van het team bij Barcelona was dit jaar minder. Maar de focus ligt op Messi. Hij is de enige die het antwoord heeft op de vraag of hij zich heeft ingehouden. Het woord is nu aan hem."

Bij Argentinië heeft Messi nooit de topvorm getoond die hij bij Barcelona heeft laten zien. Hij zal daardoor extra gebrand zijn op het WK. Ten Cate: "In eigen land heeft hij nog maar een iemand boven zich staan: Maradona. Als Messi wereldkampioen wordt, zal de aandacht voor Maradona minder worden. Of hij het kan? Hij is de beste van de wereld, hij zou dat kunnen. Als ze een ploeg rondom hem formeren, kan Argentinië heel ver komen."

Argentinië oefent in aanloop naar het WK nog tegen Trinidad en Tobago (5 juni) en Slovenië (7 juni). Op het WK speelt Argentinië in groep F tegen Bosnië-Herzegovina, Iran en Nigeria.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl