NOS VoetbalAangepast

Ghana jongste, Argentinië oudste

Nu alle bondscoaches hun definitieve selecties voor het WK in Brazilië hebben ingeleverd bij de FIFA blijkt dat Ghana de jongste selectie heeft van alle 32 deelnemers. Argentinië rekent juist op routine in de jacht op de eerste wereldtitel sinds 1986.

Black Stars drie keer op rij jongste

Ghana gaat voor de derde keer op rij met de gemiddeld jongste selectie naar het WK. De ploeg van bondscoach Kwesi Appiah, die zaterdag nog oefende tegen Nederland, telt gemiddeld 25 jaar en 244 dagen.

Aan het begin van de dag beschikte België nog over een lagere gemiddelde leeftijd. Nadat bondscoach Marc Wilmots echter derde doelman Koen Casteels (21) verving door Sammy Bossut (28), zijn de Rode Duivels gemiddeld 106 dagen ouder dan de Ghanezen. Ook Nigeria gaat nu met een jongere selectie (gemiddeld 25 jaar en 297 dagen) naar het WK.

Opvallend genoeg heeft Ghana geen enkele tiener in de selectie. De jongste speler in de selectie van The Black Stars is verdediger Rashid Sumaila (21).

Messi met oudste ploeg naar WK

De Argentijnse bondscoach Alejandro Sabella selecteerde de oudste selectie van het WK. Lionel Messi, die zelf in de loop van het toernooi 27 wordt, wordt omringd door maar liefst zeven dertigers. De gemiddelde leeftijd van de Argentijnen reikt net niet tot de 29 (28 jaar en 334 dagen).

Nederland behoort met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en 170 dagen nog net tot de acht jongste selecties. Terence Kongolo (20) is de benjamin in het keurkorps van Louis van Gaal. De Feyenoorder is precies één dag jonger dan Memphis Depay. Dirk Kuijt is met 33 jaar de oudste WK-ganger van Oranje.

Kameroener Olinga jongste

Fabrice Olinga heeft de eer om als jongste WK-deelnemer af te reizen naar Brazilië. De Kameroense aanvaller van Zulte Waregem werd vorige maand 18 jaar. Ook Luke Shaw is nog 18 jaar oud als het WK begint. Mocht Engeland de finale halen in Brazilië, dan keert de linksback van Southampton als 19-jarige terug naar Engeland. Hij viert op 12 juli, een dag voor de finale, zijn verjaardag.

De jongste speler ooit op een WK is nog altijd Norman Whiteside. Het destijds grote talent van Manchester United was 17 jaar en 41 dagen toen hij in 1982 namens Noord-Ierland zijn opwachting maakte tegen Joegoslavië.

Mondragon kan record Milla breken

De oudste WK-deelnemer is de 42-jarige Colombiaanse doelman Faryd Mondragón. De keeper, die tegenwoordig weer in eigen land speelt voor Deportivo Cali, zat bij het WK in 1994 in de Verenigde Staten al als reservedoelman bij de Colombiaanse selectie. Vier jaar later was hij de vaste keeper van de Colombianen op het WK in 1998, maar kon niet voorkomen dat Colombia opnieuw in de eerste ronde naar huis moest.

Als Mondragón dit eindtoernooi ook daadwerkelijk in actie komt, dan verbreekt hij het record van Roger Milla. De Kameroense legende was 42 jaar en 39 dagen toen hij tijdens het WK in de Verenigde Staten zijn laatste treffer liet aantekenen tegen Rusland. Vermoedelijk blijft het record van Milla in de boeken. Bondscoach José Pekerman deed tijdens de kwalificatiecyclus geen enkele keer een beroep op Mondragón.

Oud niet altijd nadeel

In 2006 in Duitsland kroonde Italië zich tot wereldkampioen als oudste ploeg op het WK. Vier jaar geleden was Brazilië de oudste ploeg op het WK. De Brazilianen strandden toen in de kwartfinales tegen Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl