Van der Vaart mist WK in Brazilië

Woensdag, 28 mei 2014 11:17
2
1
Rafael van der Vaart en Danny Blind - ANP
Van der Vaart hinkt na training Oranje
Het Nederlands elftal trainde dinsdag op de laatste dag van het trainingskamp in Portugal besloten. Rafael van der Vaart liep een blessure op.
Vermeulen: Van der Vaart was niet fit
NOS-commentator Arno Vermeulen over het afvallen van Rafael van der Vaart.

Rafael van der Vaart mist het WK voetbal in Brazilië. De 109-voudig international heeft een kuitspier in zijn rechterbeen verrekt. Hij is daardoor niet beschikbaar voor bondscoach Louis van Gaal in de definitieve selectie van twintig veldspelers en drie doelmannen voor het WK.

Van der Vaart was al niet fit het trainingskamp in Portugal binnengekomen. Hij had een zwaar en lang seizoen met HSV achter de rug. Tijdens het trainingskamp werd hij ook nog geveld door griep en liep hij een kuitblessure op. "Enorm teleurgesteld dat ik er niet bij ben in Brazilië, maar ik wens het team een succesvol en prachtig WK toe", laat Van der Vaart weten via Twitter.

Van der Vaart was tot vandaag de meest ervaren speler binnen de selectie. Hij debuteerde op 18-jarige leeftijd onder bondscoach Van Gaal op 6 oktober 2001 in het Nederlands elftal in de thuiswedstrijd tegen Andorra (4-0 winst). De Heemskerker zat in de selecties bij de WK's van 2006 en 2010 en was aanwezig bij de EK's in 2004, 2008 en 2012.

Beste periode bij Oranje

Voor Van der Vaart is het missen van het WK een nieuwe tegenslag in een rampseizoen. Terwijl hij met Hamburger SV tot de allerlaatste speeldag moest vechten tegen degradatie, beleefde hij onder Louis van Gaal bij Oranje juist een van zijn beste periodes.

Van der Vaart kwam in de WK-kwalificatiereeks tot 390 minuten, verdeeld over vijf duels. Een opmerkelijke statistiek is dat de aanvaller in die vijf duels, tegen Andorra, Roemenië (uit en thuis), Estland en Hongarije, telkens het doel wist te vinden. Daarnaast gaf hij twee keer de beslissende pass. Als ook de oefenduels in de periode onder Van Gaal meegerekend worden, kwam Van der Vaart tien keer in actie. Daarin maakte hij zes doelpunten en gaf hij drie assists.

Gesterkt door die mooie rapportcijfers koesterde Van der Vaart goede hoop op speelminuten in Brazilië. "Onder deze bondscoach heb ik mijn beste periode bij het Nederlands elftal gehad", zei Van der Vaart vrijdag nog vanuit het trainingskamp in Portugal. "Een beetje krediet heb ik natuurlijk wel, maar je moet zelf bewijzen dat je het nog steeds kan.

Strootman

Van der Vaart is de tweede belangrijke middenvelder die Van Gaal moet missen in Brazilië. Kevin Strootman is niet beschikbaar wegens een zware knieblessure. Van Gaal heeft nog twee spelers in zijn selectie die net als Van der Vaart vlak achter beide spitsen kunnen voetballen.

Wesley Sneijder maakte de afgelopen week een uitstekende indruk. Georginio Wijnaldum heeft ook een goede kans op een plek in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het WK die de bondscoach zaterdag in de aanloop naar het oefenduel met Ghana bekendmaakt.