NOS VoetbalAangepast

Van Marwijk: "Dit slaat echt alles"

Het Nederlands elftal heeft met volle teugen genoten van de festiviteiten die de nummer twee van het WK in Zuid-Afrika ten deel zijn gevallen.

Na bezoeken aan het Catshuis en Paleis Noordeinde werd Oranje per helikopter naar Amsterdam vervoerd. Nadat ze over het Museumplein waren gevlogen, waar zich al vele tienduizenden fans hadden verzameld, landden de helikopters op het Marinecomplex in het centrum.

Daar werden de grijze pakken verruild voor korte broek en shirt, waarna de boottocht een aanvang nam. Omringd door honderden kleine bootjes vol zwaaiende fans, liet Oranje zich toejuichen door de honderdduizenden langs de grachten.

Ongelooflijk, uniek, top

"Ik had wel gedacht dat er misschien wat mensen zouden komen, maar dit is ongelooflijk", zei bondscoach Bert van Marwijk. "Ik ken de beelden van vroeger, maar dit is onvoorstelbaar. Kun je nagaan hoe het zou zijn geweest als we wel hadden gewonnen."

Ook Dirk Kuijt was onder de indruk. "Ik wist niet dat een land als Nederland zo saamhorig kon zijn. Dit is echt uniek. We hebben zes weken in een tunnel gezeten en dan kom je eruit en dan zie je dit. Ongelooflijk."

Of er nog iemand ziek was geworden in de helikopter? "Meneer Van der Vaart had wat probleempjes", had Kuijt gezien. "Maar hij is er nu weer helemaal bij."

Kippenvel

Meneer Van der Vaart zelf keek zijn ogen uit: "Dit is top! Dit maakt een hoop goed." Ook John Heitinga, zondag de ontvanger van de rode kaart in de finale, genoot met volle teugen. "Dit is geweldig, echt kippenvel. Als je dit ziet, hebben we toch wat losgemaakt in Nederland."

"Met geen pen te beschrijven", vond een stralende Wesley Sneijder. Reservedoelman Michel Vorm verbaasde zich oprecht: "Dit is ook wel verwarrend: hebben we nu gewonnen of verloren?"

"Dit had ik nooit durven dromen", bekende Robin van Persie. "Dit is zó mooi. Het hele land is samen. Het lijkt wel of we gewonnen hebben en ergens hebben we dat misschien ook wel. Dit maakt me heel gelukkig. Ik zal deze dag echt nooit meer vergeten."

Museumplein

In Amsterdam sloot het Nederlands elftal zijn WK-avontuur af met een huldiging op het Museumplein. Toegejuicht door een oranje massa van circa 100.000 supporters betraden Bert van Marwijk en zijn spelers het podium. Zwaaiend met vlaggen en drinkend uit enorme bierglazen vierde Oranje het WK-zilver met de supporters.

Nadat de spelers één voor één naar voren waren geroepen door aanvoerder Giovanni van Bronckhorst en vervolgens toegejuicht door de meute, bedankte Van Marwijk de fans. "Dit slaat echt alles. Wij maken een hele diepe buiging voor jullie."

Het slotakkoord kwam van Arjen Robben: "Spanje mag dan wereldkampioen zijn, maar wij hebben het beste publiek van de hele wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl