NOS VoetbalAangepast

Webb: "Fysiek en emotioneel op"

Scheidsrechter Howard Webb heeft twee dagen na dato voor het eerst gereageerd op zijn optreden in de WK-finale tussen Nederland en Spanje. "Dit waren de moeilijkste momenten uit mijn loopbaan. Ik ben fysiek en emotioneel helemaal op."

De 39-jarige Engelsman verbleef maandag in een onderkomen voor FIFA-officials, nabij Pretoria. "Gelukkig steunt de wereldvoetbalbond FIFA ons heel goed. Niet alleen naar aanleiding van de finale, maar vanwege ons optreden bij het hele WK", zou Webb - buiten het zicht van de pers - aan een vriend hebben verklaard. Die zocht op zijn beurt contact met de Britse krant Daily Mail.

De leidsman, die in het bikkelharde duel twaalf gele kaarten gaf en John Heitinga met twee gele prenten van het veld stuurde, zou volgens de tabloid de wedstrijd hebben beleefd als een rit door de hel.

Kritiek

Webb kreeg na afloop van de wedstrijd, en vooral uit het Nederlandse kamp, veel kritiek op zijn fluiten. Hij zag niet dat Sneijder vijf minuten voor het einde van de verlenging de bal via een tegenstander én de handen van de Spaanse keeper over de achterlijn schoot. Oranje kreeg geen hoekschop.

Kort daarop viel het Spaanse doelpunt dat volgens Oranje wegens buitenspel had moeten zijn afgekeurd. De maker van die treffer, Andres Iniesta, was eerder al aan 'rood' ontsnapt nadat hij Mark van Bommel natrapte. Ook dat was Webb ontgaan. Daarnaast verzuimde hij de Spaanse verdediger Carles Puyol een tweede gele kaart voor te houden toen hij de doorgebroken Arjen Robben vastgreep.

Karatetrap

De Engelsman floot echter niet louter in het nadeel van Nederland. Hij had ook Nigel de Jong, die Xabi Alonso in een duel op een karatetrap trakteerde, Van Bommel en Arjen Robben, die na een fluitsignaal doorvoetbalde en daarmee een tweede gele prent riskeerde, van het veld kunnen sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl