NOS VoetbalAangepast

Lintje voor Van Marwijk en 'Gio'

De spelers en de technische staf van het Nederlands elftal zijn dinsdagochtend ontvangen op het Catshuis in Den Haag en werden daar welkom geheten door premier Jan-Peter Balkenende en demissionair minister van Sport Ab Klink.

Bij die gelegenheid zijn bondscoach Bert van Marwijk en aanvoerder Giovanni van Bronckhorst geridderd voor de prestaties van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Zij zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Klink prees "de rustige en bezielende leiding van een onverzettelijke coach" en memoreerde nog eens de "verwoestende uithaal in de kruising tegen Uruguay" van Van Bronckhorst.

In balans

Demissionair premier Balkenende stak het Nederlands elftal een hart onder de riem. "Verliezen doet pijn, want een sportman wil winnen. Dit team wilde winnen en dit team kón ook winnen. Ik hoop oprecht dat de teleurstelling snel plaatsmaakt voor trots", sprak hij op het terras van zijn ambtswoning.

"Dit elftal was in balans", zo vervolgde hij, waarop Wesley Sneijder lachend zijn 'balansbandje' toonde. "Nederland stond als één man achter Oranje. Ik hoop dat jullie zijn voorbereid op de totale gekte", wees Balkenende vooruit naar de grachtentocht en de huldiging.

Teamgeest

Van Marwijk prees in zijn dankwoord de teamgeest: "We hebben misschien niet de beste spelers, maar hebben wel bewezen dat we het beste team waren."

De bondscoach denkt dat de huldiging van het Nederlands elftal helpt bij de verwerking van de verloren WK-finale tegen Spanje. "Het gaat steeds vaker door mijn hoofd. We waren zo dichtbij, we hadden kunnen winnen", verzuchtte de net geridderde trainer."

"Na de wedstrijd had ik geen zin in een huldiging", bekende middenvelder Mark van Bommel. "De teleurstelling was heel groot, maar dat begint nu toch te veranderen in trots als ik de reacties in Nederland zie."

Wesley Sneijder was onder de indruk van "de geweldige tuin" van het Catshuis, maar keek vooral uit naar de rondvaart later vandaag. "Het enige wat ik me nog van mijn jeugd kan herinneren, is die grachtentocht uit 1988."

Bordesscène

De spelers van het Nederlands elftal werden aansluitend op Paleis Noordeinde ontvangen door koningin Beatrix.

Tijdens de besloten bijeenkomst poogden enkele honderden supporters, die buiten de poorten waren samengedromd, tussen de kieren van de gordijnen door een glimp van hun WK-helden op te vangen. Enkele spelers filmden vanuit het paleis de Oranje-fans.

Na een uurtje werden de paleisdeuren geopend en lieten Beatrix van Oranje en de mannen van Oranje zich op het bordes toejuichen door de enthousiaste fans. Na de bordesscène vertrok Oranje naar Amsterdam voor de grachtentocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl