NOS NieuwsAangepast

Geen kijkcijferrecord WK-finale

De WK-finale heeft niet geleid tot een nieuw kijkcijferrecord. Het aantal kijkers kwam uit op 12.215.000.De halve finale tegen Uruguay werd vorige week dinsdag bekeken door 12.270.000 mensen.

Het aantal kijkers lag waarschijnlijk lager doordat veel mensen dit weekend op vakantie gingen. Ruim twee miljoen van de 12,2 miljoen kijkers zagen de verloren wedstrijd tegen Spanje in de kroeg of elders op een groot scherm.

Kijkkastjes

In het Radio 1 Journaal legde kijkcijferspecialist René van Dammen vanochtend uit hoe er gemeten wordt hoeveel mensen buitenshuis naar de wedstrijd hebben gekeken.

"We hebben een groep mensen in Nederland uitgerust met een zogenaamd kijkkastje. Dat registreert alle tv-programma's die bekeken worden. Ook moet de gebruiker aangeven met hoeveel mensen er gekeken wordt. Alle mensen die niet naar de wedstrijd hebben gekeken zijn de volgende dag door bureau Kijk- en Luisteronderzoek opgebeld om te vragen of ze de wedstrijd ergens anders hebben gezien", vertelt Van Dammen. "Op die manier berekenen we dus hoeveel mensen bij vrienden of familie thuis of bijvoorbeeld op een van de grote schermen in Nederland de wedstrijd hebben gevolgd.

In de Verenigde Staten heeft de finale wel een kijkcijferrecord gevestigd. Ruim 24 miljoen Amerikanen bekeken het duel op tv. Het was daarmee de best bekeken voetbalwedstrijd ooit in Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl