NOS VoetbalAangepast

Treurnis druipt van voorpagina's af

De teleurstelling druipt ervan af in de Nederlandse kranten. "Weer niet", kopt de Volkskrant op de voorpagina bij een paginagrote foto van een treurende Wesley Sneijder.

AD Sportwereld kiest dezelfde foto, met "Oranje huilt" als bijschrift. Arjen Robben en Robin van Persie sieren, met de handen in het haar, De Telegraaf. Die krant stelt wel vast dat er is "gevochten als leeuwen".

De kranten beseffen dat de beste heeft gewonnen. De Volkskrant: "In de wedstrijd van tot bijna onaanvaardbare proporties opgevoerde spanning boog een strijdend maar te weinig voetballend Oranje in de 116de minuut voor Spanje.

Euforie bij Spaanse media

De Spaanse media overlaadden Spanje direct na de met 1-0 gewonnen WK-finale met complimenten.

"Dank voor alles wat je hebt gegeven", kopte El Mundo op zijn website. La Marca sprak van een droom die werkelijheid is geworden en volgens de kwaliteitskrant El Pais was sprake van een historische dag voor de Spaanse sport. Dat het spel van Spanje niet sprankeland was, weet La Vanguardia aan de hardheid van Oranje.

De radiozender Cadena SER beschuldigde Nederland van "smerig spel" en sprak van een ploeg die in niets deed denken aan het team dat in de jaren zeventig furore maakte. "Oranje geloofde dat het de eigen geschiedenis moest verraden."

Buitenland treurt niet om Oranje

Niet-Spaanse media waren in hun berichtgeving over de wedstrijd weinig lovend over het Nederlandse team. Volgens de Franse krant Le Parisien speelde Oranje zijn slechtste wedstrijd van het toernooi en verpestte het team de wedstrijd door fouten en overtredingen.

"Wat een lelijke finale was dit", stelde het Duitse tabloid Bild. Volgens Bild had Nigel de Jong een rode kaart moeten krijgen na "zijn kungfu-schop" tegen Xabi Alonso. Ook de Braziliaanse nieuwssite G1 meende dat De Jong uit het veld had moeten worden gestuurd.

De Britse krant Daily Telegraph noemde de finale "afschuwelijk slecht" en maakten vooral de Nederlanders zich schuldig aan overtredingen. Ook andere Britse kranten waren hard in hun oordeel over Nederland. Volgens The Independent hoeft niemand er om te treuren dat Nederland geen wereldkampioen is geworden.

De krant constateerde dat Oranje alle middelen wilde gebruiken om het Spaanse team van coach Vicente del Bosque te stoppen. "Het was een wonder dat Johnny Heitinga, de verdediger van Everton, als enige van het veld werd gestuurd", aldus The Independent.

De Argentijnse krant Clarín noemde doelpuntenmaker Andrés Iniesta de grote man van de finale. "Door de magie van Iniesta is Spanje voor het eerst in zijn geschiedenis wereldkampioen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl