NOS VoetbalAangepast

Oranje legt schuld bij scheidsrechter

De spelers van het Nederlands elftal schrijven de nederlaag in de WK-finale tegen Spanje voor een groot deel aan scheidsrechter Howard Webb toe.

"Hij heeft ons bestolen", verwoordde Wesley Sneijder de mening van veel van zijn ploeggenoten. "Dit is echt een schande voor het voetbal."

Arbiter Webb zag niet dat Sneijder vijf minuten voor het einde van de verlenging de bal via een tegenstander én de handen van de Spaanse keeper over de achterlijn schoot.

"Hij is de enige in het stadion die niet ziet dat we een hoekschop verdienen", brieste de middenvelder. "Vervolgens hervat Spanje snel het spel en staat Iniesta buitenspel als geloof ik Torres de bal naar hem probeert te schieten. De scheidsrechter fluit niet en Iniesta krijgt vervolgens wel de bal als hij niet buitenspel staat en scoort. Zo mag een finale van een WK toch niet worden beslist?"

'Iniesta had rood moeten hebben'

"Bovendien had Iniesta nooit meer op het veld mogen staan", verklaarde Mark van Bommel. "Hij trapte mij na. De vierde official zag dat heel goed, maar scheidsrechter Webb doet alsof er helemaal niets aan de hand is. Dit draag ik mijn hele leven bij."

"Dit doet echt heel veel pijn", stelde Robin van Persie. "Waar was die man mee bezig? Hij stuurt John Heitinga met twee gele kaarten van het veld. John kreeg zijn eerste gele kaart voor een overtreding waar nog niet eens voor was gefloten. Maar de scheidsrechter kwam niet in actie toen Puyol de doorgebroken Robben naar de grond wilde werken. Puyol had toen al een gele kaart. Dan mag je toch wel zeggen dat wij benadeeld zijn. Ja, we weten dat diezelfde arbiter Spanje benadeeld heeft in de eerste groepswedstrijd tegen Zwitserland. Ach, laat ik verder maar niets zeggen."

De meeste voetballers van het Nederlands elftal vergaten in alle teleurstelling dat de scheidsrechter Nigel de Jong, Mark van Bommel en Arjen Robben ook uit het veld had kunnen sturen. De Jong kreeg slechts een geel kaart voor een wilde karatetrap. Van Bommel maakte nog enkele overtredingen terwijl hij al bestraft was. En Robben (die ook geel op zak had) deed net alsof hij geen fluitje hoorde en trapte de bal nog even richting het doel.

Oranje liet zich soms net zo gaan als vier jaar geleden tijden de verloren achtste finale op het WK tegen Portugal, toen het zeven gele kaarten incasseerde. Twee van die prenten werden omgezet in een rode kaart. Het Nederlands elftal kreeg tegen Spanje negen keer geel, waarvan twee voor Heitinga.

Invaller Rafael van der Vaart zag het grootste deel van de wedstrijd vanaf de kant. "We kunnen het nu wel over de scheidsrechter hebben. En het klopt ook dat hij vlak voor dat doelpunt voor een hoekschop had moeten fluiten. Maar ik denk niet dat we door de arbiter hebben verloren."

Van Marwijk: 'Spanje terechte winnaar'

Bondscoach Bert van Marwijk vond de overwinning van Spanje uiteindelijk verdiend. Veel van zijn spelers deelden die mening niet. "We waren minimaal gelijkwaardig", vond Sneijder. "Natuurlijk hebben ook zij kansen gekregen. Maar wij hadden met Robben de grootste mogelijkheid. De scheidsrechter heeft echt een beslissende rol gespeeld."

"De beste ploeg heeft gewonnen", gaf Van Marwijk toe. Dat vond ook Dirk Kuijt: "Spanje heeft een fantastische ploeg, het is de terechte wereldkampioen". Van Marwijk was niet te spreken over het spel van zijn ploeg in de eerste helft. "Het leek wel of we onder stroom stonden. In de tweede helft kwamen we redelijk terug. Met Spanje troffen we misschien wel het beste voetballand in de wereld. Als we een goede dag hebben, kunnen we van ze winnen. Voor ons was de dag vandaag echter niet goed genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl