NOS VoetbalAangepast

Spanje klopt Oranje in verlenging

Oranje heeft ook zijn derde WK-finale niet in winst omgezet.

Europees kampioen Spanje zegevierde in Johannesburg na verlenging met 1-0 en greep zo in zijn eerste WK-finale meteen de wereldtitel. Toen Iniesta na 115 minuten spelen de enige treffer maakte, speelde Nederland met nog slechts tien man.

In de openingsfase van de nerveuze en harde wedstrijd, waarin scheidsrechter Howard Webb zich gedwongen zag veelvuldig met kaarten te zwaaien, kwam Oranje met de schrik vrij; een kopbal van Sergio Ramos werd fraai gestopt door Maarten Stekelenburg.

Het eerste Nederlands gevaar kwam voort uit een curieus moment; nadat het spel wegens een blessurebehandeling stil had gelegen, speelde John Heitinga de bal van ver terug op keeper Iker Casillas, die bijna werd verrast door de opstuitende Jabulani.

Robben mist twee grote kansen

Spanje hield in het vervolg van de eerste helft een overwicht, maar in de slotfase was Oranje toch nog twee keer gevaarlijk; Joris Mathijsen maaide bij een vrije schietkans over de bal heen en Arjen Robben zag in de extra tijd een schot gestopt worden door Casillas.

Het tweede bedrijf bood meer spektakel in het Soccer City Stadium. Robben kwam oog-in-oog met Casillas, maar zijn inzet werd gestopt en een fout van Heitinga werd niet afgestraft door David Villa; vlak voor het doel schoot de topscorer over.

Spanje bleef in de reguliere speeltijd sterker, maar Nederland hield stand en Robben kreeg zelfs nog een grote kans; weer stuitte hij echter op Casillas.

Iniesta bezorgt Spanje titel

Beide ploegen waren in de eerste helft van de verlenging dicht bij een goal. Stekelenburg voorkwam onheil bij een inzet van Cesc Fábregas en zag tot zijn opluchting een schot van Jesus Navas in het zijnet belanden. Mathijsen kopte keihard over uit een hoekschop van Wesley Sneijder.

Nadat Heitinga in de tweede helft van de verlenging al snel zijn tweede gele kaart had geïncasseerd, moest Nederland de finale met tien spelers afmaken.

Oranje hield vervolgens even stand, maar vijf minuten voor het einde sloegen de Spanjaarden toe; Fábregas vond Andrès Iniesta en die verschalkte Stekelenburg met een diagonaal schot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl