NOS NieuwsAangepast

Van Bronckhorst krijgt steun van oma

Door verslaggever Pauline Broekema

Nu zijn oma onderweg is moet het goed komen. Lena Sapulette (82 jaar), de grootmoeder van Giovanni van Bronckhorst, volgt haar kleinzoon vanaf het begin van zijn carrière. Dus het spreekt voor zich dat ze nu ook de finale meemaakt. Het gedroomde einde van een gouden loopbaan.

Met twee tantes van de Oranje-aanvoerder, Coos en Nella, is ze aan het begin van de middag op het vliegtuig naar Zuid-Afrika gestapt. Ze draait haar hand er niet voor om. Het is maar een klein eindje. Vergeleken met de reis naar Ambon die ze gewend is te maken.

Ze zit straks op een prima plaats in het stadion. "Hij zal meteen weten waar we zitten", zegt Gio's tante Nella. "Dat doet hij altijd zodra hij het stadion binnenkomt: uitkijken naar een Molukse vlag."

Doorzetter

De hele Molukse gemeenschap is "apetrots" op Giovanni. Een goede vriendin van de familie, Margreth Leiwakabessy: "Hij is een voorbeeld voor alle Molukse jongeren. En al ben ik vijftig, ook ik leer van hem", zegt ze. "Hij heeft dit met geduld en doorzettingsvermogen gehaald."

De hele familie roemt Giovanni om zijn houding. Hij is gewoon gebleven en woont nog altijd waar vrijwel de hele familie woont: in Krimpen aan de IJssel. En hij zal, hoe het ook afloopt, zichzelf blijven.

Molukse vlag

Op de Molukken wordt Oranje op de voet gevolgd. Daar staat men vroeg op om het elftal van Van Bronckhorst te zien spelen. Bij iedere Oranje-overwinning gaat men op Ambon en de andere Molukse eilanden de straat op. Na iedere wedstrijd komen er sms'jes uit Indonesië.

"Straks is de eerste die de wereldbeker vasthoudt een Molukker", dagdroomt een oom van Giovanni over de huldiging van Oranje na de wedstrijd.

Oma Lena voorspelt een 2-0 overwinning. Haar dochter verricht een laatste check. Paspoort in de tas, kussen voor kinderen en kleinkinderen. En keurig opgevouwen in de reistas de Molukse vlag. Het móet goed komen.

Volgt u de finale in Indonesië? Stuur dan uw foto's naar ooggetuige@nos.nl Ook foto's van de voorbereidingen zijn welkom.

Apakah di Indonesia Anda mengikuti finale? Maka kirimlah foto-foto Anda ke ooggetuige@nos.nl. Juga foto-foto persiapan sangat kami harapkan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl