NOS NieuwsAangepast

Het WK voetbal en de sponsors

Door redacteur Garrie van Pinxteren

De Nederlandse voetbalshirts worden gesponsord door Nike, de Spaanse door Adidas. Daarmee wordt de finale aanstaande zondag niet alleen een strijd tussen twee landen, maar ook tussen twee sportmerken. De termen die daarbij vallen, doen eerder denken aan een oorlog dan aan sport.

Bob van Oosterhout, directeur van een bureau voor sportmarketing, heeft het bijvoorbeeld over ambush-marketing, heel letterlijk te vertalen als marketing vanuit een hinderlaag. "Het gaat om een vorm van marketing waarbij bedrijven die geen officiële sponsor zijn, wel de indruk proberen te wekken dat ze sponsor zijn."

Dat doen ze bijvoorbeeld door steeds dezelfde reclame uit te zenden rond de uitzendingen van het WK. Het publiek denkt dan al snel dat het wel zal gaan om een officiële sponsor, maar dat is lang niet altijd echt zo.

Robben

Wie is eigenlijk de sponsor van dit WK, Adidas of Nike? "Adidas is de vaste sponsor van het WK, maar veel mensen zullen dat niet weten", zegt Van Oosterhout.

Mag Nike dan toch de sponsor van de wedstrijdkleding van Nederland zijn? "Ja, want dat is het enige aspect waar Adidas geen invloed op heeft. Elk land mag zijn eigen sponsor voor sport-specifieke kleding uitkiezen. Verder mogen voetballers elk individueel een sponsor voor hun voetbalschoenen kiezen. Zo komt het dat Robben bij zijn Nike-tenue toch Adidas-sportschoenen draagt", aldus Van Oosterhout.

Vrouwen

De reclame rond het WK is wel aan het veranderen, zegt directeur Arian Buurman van de Ster. Voetbal is al lang niet meer alleen voor mannen. 47 procent van de kijkers is inmiddels vrouw en daarom komt er ook steeds meer reclame die niet specifiek op mannen is gericht.

Kijkers vinden het daarbij vaak sympathiek als een bedrijf de moeite neemt om speciaal een reclame te laten maken die naar Oranje verwijst. En omdat je van tevoren nu eenmaal niet weet wie er wint, worden er telkens twee reclameblokken klaargezet. Een voor winst en een voor verlies van Nederland.

Nu maar afwachten welk blok we zondag te zien krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl