NOS VoetbalAangepast

Oranje kleurt voorpagina's

De Nederlandse ochtendkranten komen superlatieven tekort. Het voor het eerst sinds 1978 bereiken van de finale van het WK door het Nederlands elftal neemt de voorpagina's volledig in beslag.

"Finale!", kopt De Telegraaf in oranje chocoladeletters. Boven de foto's van Arjen Robben, Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder en bondscoach Bert van Marwijk siert een brullende leeuw de voorpagina. "Oranje ruikt wereldgoud", schrijft Neerlands grootste krant verder.

Ook AD houdt het bij slechts één woord: "Werelds!", met als onderschrift: "Nu op naar de finale".

"Een droomfinale", vindt Trouw en daarin kan "Oranje afrekenen de trauma's van 1974 en 1978, de veelbesproken jaren waarin ons land de eindstrijd haalde, maar jammerlijk ten onder ging." De winst op Uruguay was volgens Trouw enigszins gelukkig; in de finale zal de ploeg op hoger niveau moeten presteren.

Kritische noot

De Volkskrant, die met een "Oranje na 32 jaar weer in finale" historisch besef toont, kraakt een kritische noot over Robben. Die ging, zo vindt het ochtendblad, in de slotfase te veel voor eigen succes in plaats van Robin van Persie te bedienen. Volgens de Volkskrant heeft Oranje "resultaatvoetbal tot een bizarre vorm van moderne kunst verheven".

Ook Sp!ts kijkt terug op de vorige twee WK-finales. "Kans op revanche", staat er op de voorpagina. "Wes we can!", heeft Metro als kop bedacht.

"Eindelijk iconen voor onze patatgeneratie", analyseert een redacteur van NRC Next. De generatie die nu jong is, maakte nooit eerder een dergelijk succes op een internationaal toernooi bewust mee. Voor de jongeren van nu zijn Sneijder en Dirk Kuijt nu eindelijk even iconisch als de vroegere voetbalhelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl