NOS NieuwsAangepast

Nederland viert overwinningsfeest

Kort na het laatste fluitsignaal van de WK-wedstrijd ontplofte het tourdorp op Rotterdam-Zuid. Uit de luidsprekers klonk direct "We are the Champions" van Queen en alle uitzinnige Oranjesupporters brulden het nummer mee. Iedereen viel elkaar van vreugde in de armen.

Op een andere plek in Rotterdam, aan het Hofplein, doken tientallen fans de vijver in. Een kunstwerk op het Hofplein in de vorm van een gele wielrenner heeft een oranje shirt om zijn hoofd gehangen gekregen.

Ook in het Haagse Laakkwartier wordt de overwinning uitbundig gevierd. Auto's rijden toeterend rond met wapperende vlaggen. Tot nu toe is de sfeer op het Jonckbloetplein gemoedelijk. Bij eerdere wedstrijden van Oranje werden mensen gearresteerd en werden er twee tramlijnen stilgelegd.

Sigarettenpeuken

Op het museumplein in Amsterdam staat het ook bomvol juichende Oranjesupporters. De polonaise werd gedanst en bierblikjes gingen de lucht in. Er werd volop meegedanst op de klanken van het nummer Brasil. Volgens een woordvoerster van de Amsterdamse politie is de sfeer goed en zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest.

Op de EHBO-posten vielen de problemen mee. Een paar bezoekers raakten oververhit of verwond door glasscherven en sigarettenpeuken. Er waren door de organisatie verschillende waterpunten ingericht waar de Oranjefans gebruik van konden maken.

In Nijmegen hadden de supporters vandaag pech. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd, vlak nadat de Braziliaan Felipe Melo een rode kaart kreeg, viel de stroom uit in het centrum van de stad. De storing ontstond door kortsluiting in een 10.000 volt kabel. Pas om 19.15 uur lukte het energiebedrijf Liander om het centrum weer van stroom te voorzien, maar toen was de wedstrijd al lang afgelopen.

Wazige blijdschap

In Zuid-Afrika zelf is de vreugde bij de Oranjesupporters groot. Volgens de voorzitter van de supportersclub barstten de supporters los in een "grote wazige blijdschap". Hij zag zelfs tranen van blijdschap bij enkele fans. Onderweg naar de stad werden de Oranjefans toegejuichd door de stadsbewoners die uit hun ramen hingen en klapten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl