Nederland-Uruguay in halve finale

Nederland heeft op het WK in een zinderend duel toernooifavoriet uit de halve finales gehouden. De mannen van Bert van Marwijk zegevierden na een 0-1 ruststand met 2-1.

Bij de laatste vier stuit Oranje op Uruguay dat Ghana via strafschoppen uitschakelde.

Oranje, met André Ooijer op de plaats van de tijdens de warming-up geblesseerd geraakte Joris Mathijsen, opende matig en stond al na tien minuten achter; Felipe Melo verraste de defensie met een splijtende pass door het midden en Robinho rondde netjes af.

Ook daarna had Brazilië de overhand. Oranje gaf te veel ruimte weg en zette te weinig druk op de bal. De Brazilianen kregen voor rust nog prima kansen. Zo schoot Juan hoog over, terwijl Maarten Stekelenburg fraai redde op schoten van Kaká en Maicon.

Onderdeur

Nederland zorgde in de eerste helft amper voor gevaar, maar werd vlak na de rust terug in de wedstrijd geholpen door Brazilië. Doelman Júlio César tastte mis bij een voorzet van Wesley Sneijder en via het hoofd van Melo was het raak.

Nederland kreeg daarna meer grip op de wedstrijd, al was Brazilië via Alves en Kaká dicht bij de 2-1. Die viel twintig minuten voor tijd echter aan de andere kant. Dirk Kuijt kopte door bij een corner, waarna nota bene 'onderdeur' Sneijder binnen kon knikken.

De Brazilianen moesten daarna ook nog eens met tien man verder na rood voor de natrappende Melo. In de zenuwslopende slotfase kregen beide teams nog kansen, maar doelpunten bleven uit.