Duitsland ruim langs Engelsen

Duitsland heeft de kwartfinales van het WK bereikt door in Bloemfontein met 4-1 te winnen van Engeland, dat voor de rust een zuivere goal werd onthouden.

Duitsland was in de beginfase sterker en kwam verdiend op 1-0. Een uittrap van Neuer werd verkeerd beoordeeld door de Engelse defensie, waarna Miroslav Klose zich een weg baande naar het doel en scoorde.

Lukas Podolski zorgde, weer na zwak verdedigen van Engeland, voor de 2-0, waarna er een hectische periode volgde met de 2-1 van verdediger Matthew Upson en een inzet van Frank Lampard, die via de lat achter de lijn belandde. Anders dan in 1966 bij de treffer van Geoff Hurst in de WK-finale, werd dat waargenomen door iedereen, behalve de grensrechter.

Duitsers counteren succesvol

Engeland begon de tweede helft net zo voortvarend als het de eerste had afgesloten; een vrije trap van Lampard tegen de lat was het hoogtepunt van het offensief van de ploeg van Fabio Capello.

Een perfect uitgespeelde Duitse counter leidde halverwege het tweede bedrijf echter tot de 3-1 van Thomas Müller, die kort daarna de wedstrijd op slot gooide. De aanvaller van Bayern München scoorde op aangeven van Mesut Özil, die bij opnieuw een snelle tegenstoot op de linkervleugel geen strobreed in de weg werd gelegd.

Daarmee was het tot dan toe zo sterke moreel van de Engelsen geknakt, al was Gerrard nog wel dicht bij de 4-2: zijn inzet ging echter net naast.

Capello: "Goede wedstrijd"

"We speelden een goede wedstrijd. Maar de kleine dingen bepalen altijd de uitslag", was één van de eerste reacties van Capello. De Italiaan doelde daarmee op de niet gegeven goal van Lampard.

Thomas Müller moest denken aan de WK-finale van 1966, waarin Engeland ten onrechte een doelpunt kreeg toegekend omdat de arbiter dacht dat de bal de lijn was gepasseerd. "We hoorden in de rust dat het een doelpunt was. Ach, daarmee is Wembley rechtgezet", sprak de aanvaller veelbetekenend.

Duitse voetbalprominenten reageerden met verbijstering op de arbitrale fout. "Ik kon vanaf de tribunes zien dat die bal over de lijn was", zei preses Theo Zwanziger van de Duitse voetbalbond.

"Een onvergeeflijke fout", zei voormalig topscheidsrechter Helmut Krug." Dit had de grensrechter echt moeten zien. Een assistent moet dat waarnemen, ook zonder herhalingen op televisie."