Slowakije schakelt Italië uit

Slowakije heeft op het WK voor een grote verrassing gezorgd door Italië uit te schakelen. De Slowaken kraakten in Johannesburg met 3-2 de uittredende wereldkampioen.

Bondscoach Marcello Lippi had zijn opstelling opnieuw flink gewijzigd (Gattuso voor Marchisio en Di Natale voor Gilardino). Het Italiaanse spel bleef echter pover en leek ongeïnspireerd. Ook gaf Italië schrikbarend veel ruimte weg.

Slowakije speelde niet veel beter, maar opereerde wel als team en bleek bereid voor elke meter te knokken. De 1-0 kreeg Slowakije cadeau; Daniele De Rossi leed knullig balverlies, waarna Robert Vittek in stelling werd gebracht en de spits faalde niet.

Offensief Italië te laat

Lippi bracht een extra spits na rust en even later ook Andrea Pirlo in de hoop zijn stuurloze ploeg op de rails te krijgen. Slowakije bleef eenvoudig overeind, maar miste het vernuft om de werelkampioen uit te tellen, waardoor een Italiaanse goal weer alles op zijn kop zou zetten. Die viel bijna, maar Martin Skrtel haalde een inzet van Quagliarella van de lijn.

Even later leek Vittek de genadeklap uit te delen met zijn tweede doelpunt in de 73ste minuut. Italië richtte zich toen pas op en een spannende slotfase volgde. Daniele Di Natale maakte de 2-1, een goal van Quagliarella werd afgekeurd, Kamil Kopúnek maakte de 3-1, maar ook toen was het nog niet definitief afgelopen.

Quagliarella maakte op fraaie wijze (een stiftbal over de keeper in de stijl van Dennis Bergkamp) de 3-2, waarna voor Slowakije nog enkele spannende minuten volgden. Maar het bleef bij 3-2.

'Terechte uitschakeling'

De Italiaanse bondscoach Lippi, die volgens plan plaats gaat maken voor Cesare Prandelli, trok het boetekleed aan. "Deze afgang is mijn verantwoordelijkheid. Ik heb de ploeg niet voldoende getraind en voorbereid. Ik had niet gedacht dat we onze titel succesvol konden verdedigen, maar onze prestaties waren ondermaats."

De Italiaanse keeper Gianluigi Buffon stelde ontgoocheld vast dat zijn land terecht is uitgeschakeld. "Als je niet kan winnen, moet je naar huis, zo werkt het", aldus Buffon, die vanwege een hernia alleen tijdens het eerste duel van Italië in actie kwam.

De titelverdediger speelde eerder gelijk tegen Paraguay (1-1) en Nieuw-Zeeland (1-1).

"Iedereen had de wil en de droom om door te gaan, maar het is niet gelukt. En dat is onze fout", concludeerde Buffon, die in 2006 nog een groot aandeel had in de wereldtitel. "We moeten maar eens goed bekijken wat hier mis is gegaan."

Euforisch

Spits Vittek, met twee doelpunten de grote man bij de Slowaken, was de koning te rijk met de verrassende zege. "We speelden met ons hart en dat heeft de wedstrijd beslist. We hadden hier niet van durven dromen. Dit is een enorm succes. We hebben het Slowaakse voetbal hiermee vooruit geholpen", vond Vittek, uiteraard gekozen tot man van de wedstrijd.

De Slowaakde bondscoach Vladimir Weiss was ook euforisch na afloop. "Alleen de dag dat mijn zoon werd geboren, was een mooiere dag in mijn leven."

Achtste finales

Slowakije eindigt als nummer twee in Groep F, achter Paraguay, dat voldoende had aan een remise (0-0) tegen Nieuw-Zeeland. In de achtste finales ontmoet Slowakije de nummer één uit Groep E, de poule met Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl