NOS NieuwsAangepast

Bavaria-babes weer op vrije voeten

De aanklacht tegen de Bavaria-babes Barbara Castelijn en Mirthe Nieuwpoort is ingetrokken. Ze werden beschuldigd van het maken van verboden reclame voor Bavaria.

Een woordvoerster van de rechtbank zei na een gesprek tussen juristen van Bavaria en de FIFA dat de staat de aanklacht had ingetrokken. Waarschijnlijk hebben de FIFA en Bavaria een deal gesloten, meldt onze correspondent Lucas Waagmeester. Wat de deal inhoudt, is niet bekend. Er is in elk geval niet geschikt tussen de Zuid-Afrikaanse staat en de twee vrouwen.

Castelijn en Nieuwpoort waren in de rechtszaal aanwezig toen de rechter in één zin uitsprak dat de zaak werd uitgesteld. Volgens Waagmeester was voorafgaand aan de zitting al duidelijk dat zij geen straf opgelegd zouden krijgen, want de twee kwamen lachend de zaal binnen.

Na afloop van de zitting lieten Castelijn en Nieuwpoort hun in beslag genomen paspoort zien. Ze vertrokken zonder commentaar en met bloemen in de hand.

Reclameverbod

Castelijn en Nieuwpoort stonden voor de rechter in Johannesburg omdat zij ongeoorloofd reclame zouden hebben gemaakt voor het biermerk uit Lieshout. Tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken droegen de twee de welbekende oranje jurkjes (Dutch Dress) van Bavaria.

Hoewel er geen reclame op de jurkjes staat, vond de FIFA toch dat er een reclameverbod in het stadion was geschonden. Tijdens het WK in Zuid-Afrika mag er alleen reclame worden gemaakt voor Budweiser, één van de hoofdsponsors van het toernooi.

De twee vrouwen werden na Nederland-Denemarken aangehouden, samen met 34 andere vrouwen met wie zij een groep vormden op de tribune. De aanklager in Johannesburg achtte bewezen dat Bavaria de reis- en verblijfskosten van Castelijn en Nieuwpoort had betaald. Van de andere vrouwen kon dat niet worden bewezen.

De FIFA heeft volgens Waagmeester kennelijk toch besloten om geen zaak van de meiden te maken. Maar waarschijnlijk had de FIFA onder het Zuid-Afrikaanse recht ook weinig kans. Volgens Waagmeester deden de vrouwen niets verkeerds door in een oranje jurk op de tribune te verschijnen.

Half jaar cel

De twee vrouwen die voor de rechter moesten komen, werden in afwachting van het proces op borgtocht van 2000 euro vrijgelaten. De borgsom is betaald door Bavaria. De paspoorten van de meiden werden ingenomen. Het tweetal kon een straf van een half jaar krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl