Villa bezorgt Spanje eerste zege

Spanje heeft op het WK in Zuid-Afrika zijn eerste zege op zak. In Johannesburg werd het 2-0 tegen Honduras. Met dank aan David Villa.

De nieuwe spits van Barcelona zette de Spanjaarden in de zeventiende minuut op voorsprong. Hij glipte door de defensie en gleed de bal hoog in het doel. Spanje had toen al enkele kansen gemist en het scenario van het duel met de Zwitsers, toen de Europees kampioen veel aanviel maar niet scoorde, diende zich weer aan.

De ploeg van Vicente Del Bosque kon nu wat rustiger op zoek gaan naar meer. Regelmatig werd de Hondurese defensie uiteengespeeld. De kansen die daaruit voortkwamen, bleven voor rust echter onbenut.

Villa scoort en mist

Meteen na de rust was het wel raak. Villa zorgde met een schot dat van richting werd veranderd ook voor de 2-0. Tien minuten later schoot hij een penalty naast.

Een nu iets aanvallender Honduras gaf achterin veel ruimte weg en Spanje dook regelmatig met vrijstaande spelers op in het strafschopgebied. De WK-favoriet wist het doelsaldo verder echter niet te verbeteren, wat in groep H nog een belangrijke rol zou kunnen gaan spelen.

Mogelijk krijgt de wedstrijd voor Villa ook nog een staartje. Het ontging de arbiter dat hij een speler van Honduras een tikje in het gezicht gaf. De camera's registreerden het voorval wel.

Villa: "Alles nu in eigen hand"

Match-winner David Villa zei na de belangrijke overwinning: "Het goede van deze uitslag is dat we het nu in eigen hand hebben. We hebben één doelpunt meer dan Chili, kloppen we hen, dan winnen we de groep."

Met zijn twee goals kwam hij naast vier andere Spanjaarden met vijf treffers op WK's. "Benut ik die penalty, dan ga ik ze voorbij. Maar ik ben toch tevreden met de uitslag", aldus Villa.

Bondscoach Reinaldo Rueda van Honduras: "We speelden tegen een veel beter team. Ze verrasten ons met die eerste goal, die individuele actie van David Villa. Daarna misten we de overtuiging in ons spel om deze tegenstander te kloppen."