NOS VoetbalAangepast

Portugal zet Noord-Korea te kijk

Portugal heeft zijn eerste zege van dit WK binnen.

Na de 0-0 tegen Ivoorkust was de ploeg van coach Carlos Queiroz in Kaapstad in de stromende regen veel te sterk voor Noord-Korea: 7-0.

Queiroz had zijn ploeg op vier plaatsen gewijzigd: Simão, Hugo Almeida, Miguel en Tiago speelden ten koste van Liedson, Danny, Paulo Ferreira en Deco. De ingreep bleek goud waard, want drie van de vier 'nieuwelingen' waren trefzeker.

Portugal nam direct het heft in handen. Nadat Ricardo Carvalho in de openingsfase de bal tegen de paal had gekopt, zorgde Raul Meireles na een half uur voor 1-0; de aanvaller werd weggestuurd door Tiago en rondde keurig af.

Zes Portugese goals na rust

Korea, dat voor rust nog voor gevaar zorgde met enkele afstandsschoten, werd in de tweede helft van de mat gespeeld. Portugal combineerde er lustig op los en scoorde drie keer binnen een kwartier.

Na een één-tweetje tussen Meireles en Almeida zorgde Simão voor 2-0. Almeida kopte vervolgens raak na een voorzet van Fabio Coentrao en op aangeven van Cristiano Ronaldo schoof Tiago de bal binnen.

Portugal deed het daarna iets rustiger aan, maar gaf in de slotfase nog even flink gas. Nadat invaller Liedson voor 5-0 had gezorgd, pikte ook Ronaldo zijn goaltje mee. Tiago kopte daarna nog de 7-0 binnen, waardoor Portugal nagenoeg zeker is van de achtste finales.

Boetekleed

"We hebben vanuit tactisch oogpunt gewoon gefaald. We bleken niet in staat hun aanvallers af te stoppen en daarom kregen we zo veel treffers om de oren. We hanteerden de verkeerde strategie en dat is mijn fout", zo zei bondscoach Kim Jong-hun na afloop schuldbewust.

De Portugese bondscoach Carlos Queiroz was vanzelfsprekend dolgelukkig met het resultaat: "Een grote dag voor Portugal en het Portugese voetbal. Ons spelniveau lag hoog, de houding van de spelers was prima en de doelpunten om te zoenen."

"Zeven keer scoren in één WK-duel, dat is niet niks", zei Cristiano Ronaldo, die zijn man-of-the-match-trofee aan zijn ploegmaat Tiago gunde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl