Denemarken verslaat Kameroen

Denemarken heeft in Pretoria in zijn tweede wedstrijd op het WK Kameroen met 2-1 verslagen en daarmee Oranje aan een plaats in de achtste finales geholpen.

De eerste kans was voor Denemarken (een schot van Dennis Rommedahl zeilde over), maar Kameroen kwam op voorsprong, zij het wel met dank aan een Deen.

Christian Poulsen leverde de bal in bij Achille Emana, die Samuel Eto'o in staat stelde de score te openen.

Het was de opmaat voor een vermakelijke eerste helft, waarin het aantal kansen gelijke tred hield met de hoeveelheid fouten. Een prachtige aanval leidde tot de Deense gelijkmaker; Simon Kjar vond met een loepzuivere dieptepass Rommedahl en uit diens voorzet scoorde Nicklas Bendtner.

Rommedahl bezorgt Denen zege

In de spectaculaire slotminuten van de eerste helft zag Jon Dahl Tomasson een inzet door Sebastien Bassong geblokkeerd worden en trof Eto'o na zwak Deens verdedigen de paal.

Ook het tweede bedrijf gaf twee ploegen te zien die de aanval niet schuwden. De uitblinkende Rommedahl nam de 2-1 voor z'n rekening; de Ajacied kapte op rechts Jean Makoun uit en trof doel met z'n linker. Tomasson had de 3-1 op zijn schoen, maar zijn inzet werd door Souleymanou Hamidou gestopt.

Met verse aanvalskrachten (Vincent Aboubakar en Mohammadou Idrissou) in het team, joeg Kameroen op de 2-2. De kansen van onder anderen Alexandre Song en Idrissou leverden echter niet de goal op die Kameroen in het toernooi zou hebben gehouden.

Le Guen: "Niet effectief genoeg"

"Niet effectief genoeg", zo stelde de Kameroense bondscoach Paul le Guen. "Heel jammer, we hebben voldoende kansen gehad. Maar in de afronding ontbrak het aan zuiverheid." De Fransman benadrukte dat hij niet van plan is z'n functie neer te leggen.

Zijn collega Morten Olsen sprak van een "heldhafige wedstrijd" van zijn Deense elftal. "Met name in verdedigend opzicht hebben we veel strijd geleverd", vond de voormalige trainer van Ajax, die vooral veel lovende woorden over had voor zijn doelman Thomas Sorensen, die de Denen in de slotfase overeind hield.