Uruguay verslaat Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft op het WK een forse tik moeten incasseren. Het gastland ging met 3-0 onderuit tegen Uruguay en moet nu zijn laatste groepsduel winnen van Frankrijk om nog een kans te maken op een plaats in de achtste finales.

Zuid-Afrika had dertien wedstrijden op rij niet verloren, maar kwam er tegen Uruguay niet aan te pas. De Afrikanen kwamen in Pretoria simpelweg kwaliteit tekort om de opponent in de problemen te kunnen brengen.

Uruguay speelde voor rust niet groots. Toch heerste de ploeg uit Zuid-Amerika op alle fronten. Uruguay was vaster aan de bal, creëerde meer mogelijkheden en gaf verdedigend nagenoeg niets weg.

Forlán twee keer trefzeker

Nadat Luis Suarez en Jorge Fucile een paar kansjes om zeep hadden geholpen, zette Diego Forlán Uruguay op 1-0; de spits haalde verwoestend uit, waarna de bal via de rug van Aaron Mokoena en de onderkant van de lat achter doelman Itumeleng Khune plofte.

De Zuid-Amerikanen voerden na rust het tempo op en waren via Edinson Cavani en Diego Lugano dicht bij de 2-0.

Tien minuten voor tijd viel alsnog de beslissing. Keeper Khune haalde Suarez onderuit en kreeg rood, waarna Forlán koelbloedig de tweede penalty van dit WK benutte. In de extra tijd kopte ook Álvaro Pereira nog raak.

En deed Zuid-Afrika dan helemaal niets? De ploeg kreeg in negentig minuten welgeteld twee kansen; Katlego Mphela miste beide keren.

Niet onze dag

"Het was niet onze dag", sipte captain Aaron Mokoena nadat hij met Zuid-Afrika op de nationale feestdag met 3-0 had verloren van Uruguay. "We zijn in de val van de tegenstander gelopen."

Zuid-Afrika moet nu tegen Frankrijk zien te voorkomen dat het als eerste gastland in de poulefase strandt. Coach Carlos Alberto Parreira foeterde vooral op arbiter Busacca. "Alle spelers vonden dit de slechtste scheidsrechter tot nu toe. Hij gaf kaarten die geen kaarten waren. Hij hoort hier niet thuis."

Diego Forlán was na zijn twee treffers opgetogen: "Natuurlijk wil ik scoren, maar het belangrijkste is dat we hebben gewonnen. We worden steeds beter".