NOS VoetbalAangepast

Run op oordopjes in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse handelaren in oordopjes beleven hoogtijdagen tijdens het WK voetbal. Er is een ware run ontstaan op de oorbeschermers vanwege het enorme kabaal van de vuvuzela, de traditionele Afrikaanse 'herrietoeter' die de sfeer in straat en stadion bepalen.

De oordopjes hebben al de bijnaam 'Vuvu-stop' gekregen. Het gewilde product wordt op de verpakking omschreven als "zeer effectieve geluidsreductie, vooral bij voetbal- of rugbywedstrijden, of voor tv-verslaafden die het geklaag van hun vrouw niet willen horen".

Volgens de handelaren helpen de oordopjes het geluid met 31 decibel te verminderen. De vuvuzela kan maximaal 130 decibel produceren.

Symbool

Televisiekijkers hebben al veelvuldig geklaagd over het gezoem van de vuvuzela's dat bij vlagen zelfs de commentator overstemd. Het organisatiecomité van het WK in Zuid-Afrika benadrukte echter nogmaals dat de toeters niet verboden worden.

"Iedereen houdt van de vuvuzela. Ze zijn het symbool van dit toernooi. Wij hebben er geen klachten over ontvangen", beweerde een woordvoerder van de organisatie.

De FIFA heeft de dolenthousiaste voetbalsupporters uit Zuid-Afrika wel gevraagd om tijdens toespraken en volksliederen de vuvuzela uit respect even niet te gebruiken. Voor de tv-kijker rest slechts de hoop dat het gezoem gaat wennen...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl