NOS NieuwsAangepast

Mandela niet aanwezig bij WK-opening

Nelson Mandela was niet aanwezig bij de opening van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

De oud-president verloor een achterkleindochter bij een auto-ongeluk en achtte het "niet gepast" om zijn opwachting te maken.

Een woordvoerder liet weten dat Mandela "in gedachten bij de opening zal zijn". "Ik weet zeker dat de Zuid-Afrikanen en alle mensen van de wereld achter Mandela staan in de nasleep van dit ongeluk."

Op de terugweg van een WK-concert in Soweto verongelukte de auto waar de 13-jarige Zenani Mandela in zat. Ze reisde onder anderen met Winnie Madikizela, de voormalige echtgenote van Nelson Mandela.

Bij het ongeval was geen andere auto betrokken. Verder raakte niemand gewond.

De chauffeur is aangehouden; volgens de politie had hij teveel gedronken.

Privacy

Zenani Mandela was de dochter van Zindzi Mandela, de kleindochter van de oud-president van Zuid-Afrika. Ze had net twee dagen geleden haar verjaardag gevierd.

"De familie Mandela heeft om privacy gevraagd om dit verlies te verwerken", laat een woordvoerder van de Mandela Foundation weten.

Concert

In het Orlando-stadion in Soweto in Johannesburg werd aan de vooravond van het WK voetbal een concert gehouden met optredens van Zuid-Afrikaanse artiesten en internationale acts als Shakira, The Black Eyed Peas en Alicia Keys.

Onder de 30.000 toeschouwers was ook de Zuid-Afrikaanse president Zuma. In een toespraak zei Zuma dat Afrika de wereld laat zien hetzelfde te kunnen als ieder ander continent.

Vlak bij Soweto ligt het stadion Soccer City waar 95.000 mensen in kunnen. Daar is vanmiddag om 16.00 uur het openingsduel tussen Zuid-Afrika en Mexico en op 11 juli is in hetzelfde stadion de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl