NOS NieuwsAangepast

Verontrusting over terreur bij WK Voetbal

Het Amerikaanse Congres heeft informatie gekregen van het inlichtingenbureau NEFA over een mogelijk complot van terreurorganisatie al-Qaida. Dat zou een aanslag voorbereiden op leden van het Nederlandse elftal op het WK in Zuid-Afrika. Deze verontrustende analyse moet met de nodige nuance worden bekeken. Dat zegt NOS-redacteur en terreurdeskundige Robert Bas op Radio 1.

Bas zegt dat de informatie die met het Congres werd gedeeld afkomstig was van een conservatieve particuliere organisatie die zich zegt bezig te houden met het analyseren van gegevens over terreurnetwerken. De organisatie, de Amerikaanse NEFA Foundation, werd in het Congres vertegenwoordigd door de Nederlander Ronald Sandee. Terreurdeskundige Robert Bas zegt over Sandee dat hij grotendeels put uit openbare bronnen. Ook heeft Sandee volgens Bas ongetwijfeld bronnen uit de wereld van de inlichtingendiensten, omdat Sandee een voormalig medewerker is van de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD.

Doelwit

Sandee vertelde aan het Amerikaanse Congres dat terreurorganisatie Al Qaida de WK-wedstrijden Nederland-Denemarken en VS-Engeland op het oog had. Verder zouden de elftallen doelwit zijn. "De vraag of de informatie van Sandee is gebaseerd op harde tactische informatie, is niet bewezen", zegt de Zuid-Afrikaanse terreurdeskundige Jakkie Cilliers tegen NOS-correspondent Lucas Waagmeester. "Hoe je zo gedetailleerd kunt voorspellen dat er een aanslag komt, daar gelooft Cilliers weinig van", zegt Waagmeester. "Volgens Cilliers heeft de Nederlandse onderzoeker een boel feiten die gewoon bekend zijn, die niet geheim zijn, bij elkaar gevoegd en daar zijn eigen scenario van gesmeed. En dat is iets anders dan keiharde inlichtingen vergaren en op basis daarvan aantonen dat er een aanslag op handen is, zegt deze onderzoeker."

FOX News

Over NEFA zegt Robert Bas dat het een non-profitorganisatie is die wordt gefinancierd met privaat geld uit conservatieve hoek. NEFA is opgericht na de aanslagen op 9/11 en staat voor Nine Eleven Finding Answers. NEFA deelt zijn informatie met opsporingsinstanties en de media. "Het is een organisatie die wil waarschuwen voor het gevaar van de oprukkende radicale islam in de hele wereld. Je ziet dat ze vaak samenwerken met FOX News, een conservatief televisiestation in Amerika", zegt Robert Bas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl