liveblog
NOS WielrennenAangepast

Izagirre juicht, Froome lacht en Bauke zakt opnieuw

liveblog gesloten

De etappe van zondag 24 juli

De renners in de Tour rijden zondag de laatste 113 van de in totaal 3.535 kilometer van deze editie. Waarschijnlijk zal de koers zoals altijd pas tot leven komen tijdens de traditionele rondjes op de Champs-Élysées in Parijs.

In 2005 mondde de slotetappe voor het laatst niet uit in een massasprint (de Kazach Aleksandr Vinokoerov won toen), dus een sprintersbal ligt voor de hand. Nu viervoudig etappewinnaar Cavendish de Tour heeft verlaten, kunnen Kittel (winnaar in 2013 en 2014) en Greipel (winnaar in 2015) eindelijk hun eerste zege in deze Tour pakken. Maar er zijn meer gegadigden, onder wie vermoedelijk ook Dylan Groenewegen van Lotto-Jumbo.

De route van de eenentwintigste etappe van de Tour

Froome

Chris Froome kan lachend, hij weet: ik heb de Tour gewonnen

Chris Froome kwam lachend over de finish. Hij is zeker van zijn derde eindzege in de Tour de France. Eerder won hij in 2013 en 2015.

Mollema verliest opnieuw veel tijd

Moegestreden Mollema zakt uit toptien klassement

De top-10 van het klassement, zonder Mollema

Het klassement na de twintigste etappe

Bauke Mollema staat niet meer in de top-10. Hij zakt vandaag opnieuw een plaats en staat elfde.

Aru

Aru finisht nu pas. Daar gaat zijn zesde plaats in het klassement.

De slotfase in beeld

Izagirre soleert naar ritzege na kletsnatte afdaling

Top-10

Uitslag 20ste etappe

Izagirre wint voorlaatste Touretappe

Jon Izagirre

De voorlaatste etappe in de Tour de France is een prooi geworden voor de Spanjaard Jon Izagirre. De Spanjaard bleef Jarlinson Pantano en Vincenzo Nibali voor in de afdaling van de Joux Plane.

Kelderman

Wilco Kelderman komt er nu aan. Knieën en ellebogen zijn beschadigd. Met een pijn vertrokken gezicht komt hij op 2'28 minuten van Izagirre over de finish.

Waar is Kelderman?

Wilco Kelderman zou zijn gevallen. Nog geen Lotto-Jumbo-rijder te bespeuren.

JON IZAGIRRE WINT!

Daar is hij. Izagirre komt juichend over de finish. Een mooie zege voor de Spanjaard. Pantano komt binnen op 18 seconden.

Izagirre

1 km - Izagirre gaat winnen en dat wordt dan de eerste zege voor Movistar. Knap van de Spanjaard. Pantano en Nibali afgetroefd.

Izagirre!

4 km - Jon Izagirre, wat daalt hij goed. Hij blijft vooruit en Pantano is in de achtervolging. Nibali rijdt in derde positie.

Geen risico

6 km - Pantano rijdt weg bij Nibali in de afdaling. Nibali lijkt geen risico te willen nemen met het oog op de Olympische Spelen.

Gaat bijna mis

8 km - Het gaat bijna mis in de afdaling. De renners nemen veel risico. Nibali blijft goed op de weg, Pantano glijdt bijna de berm in.

Tinkov stopt toch: 'kom terug als tijdperk-Froome voorbij is'

Oleg Tinkov viert de overwinnig van Peter Sagan

De Russische eigenaar Oleg Tinkov stopt dit wielerseizoen met de sponsoring voor de gelijknamige wielerploeg. "Ik ga wat relaxen, maar ik kom terug met een groot project."

Aan het begin van het seizoen liet de excentrieke Rus al doorschemeren dat hij na het seizoen zou stoppen. Na de eerste ritzege van Peter Sagan deze Tour deed Tinkov echter een verrassende uitspraak: drie etappezeges voor Sagan en de Rus zou in het wielrennen blijven.

De Slowaakse wereldkampioen schreef inderdaad drie ritten op zijn naam, maar dat is desondanks geen reden om op zijn voornemen terug te komen.

"Een mooiere manier om afscheid te nemen van de Tour bestaat niet", zei de Rus tegen het Belgische Sporza. "Ik ga nu een paar seizoenen rusten en relaxen met de familie in Rusland, maar daarna kom ik zeker terug met een nieuw groot project."

Sagan meest strijdlustige renner in de Tour

Peter Sagan

Peter Sagan heeft de prijs voor de strijdlustigste renner van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Sagan won drie etappes, veel vaker nog zat hij in de kopgroep. Hij houdt Thomas de Gendt en Jarlinson Pantano, die vooralsnog beiden een etappe wonnen, achter zich.

De wereldkampioen won de tweede, elfde en zestiende rit. Vooral bij zijn tweede zege in Montpellier toonde de Slowaak zijn aanvalslust. Op twaalf kilometer van de meet ging hij er op het vlakke met Bodnar, Chris Froome en Thomas vandoor om uiteindelijk zes seconden op het jagende peloton over te houden.

Sagan had zich eerder ook al verzekerd van de groene trui. Zijn ploeggenoot Rafal Majka wint, mits hij Parijs haalt, de bolletjestrui.

Col de Joux Plane (HC), na 134,5 kilometer

1. Pantano 25 punten

2. Nibali 20

3. Izagirre 16

Dalen!

Izagirre, Nibali en Pantano zijn boven! De afdaling begint. Nog 11.8 kilometer tot de finish.

De kopgroep

Nibali kan het niet in zijn eentje. Nog 1 kilometer tot de top en Izagirre en Pantano komen erbij. De afdaling wordt gevaarlijk zo. Het is spekglad.

Dit was de aanval van Mollema

Slotklim: Mollema rijdt weg bij klassementsmannen

Nibali!

15 km - Nog 3 kilometer tot de top en wie is de koplopers voorbij? Vincenzo Nibali! En wetende dat Nibali goed kan dalen, ziet het er goed uit voor de Italiaan.

Pantano vs. Alaphilippe

16 km - De klim is nog 4 kilometer en Pantano geeft nu gas. Alaphilippe komt er echter snel weer bij. Een mooi gevecht op kop!

Mollema houdt het niet vol

Mollema heeft gestreden, maar hij blijft niet weg bij de klassementsmannen. De groep van Froome er weer bij.

Mollema!

Wat is dit nou? Bauke Mollema rijdt weg bij de klassementsmannen. Ze laten hem rijden. Waar haalt hij deze krachten vandaan? Een tijdje geleden hing hij nog in zijn eentje achter het peloton.

Aru moet lossen

Fabio Aru heeft het zwaar op de slotklim. Het lijkt erop dat hij te laat is gaan eten en hij is helemaal leeg. De nummer 6 van het klassement gaat op deze manier veel tijd verliezen.

De laatste berg van de Tour

Alaphilippe en Pantano zijn begonnen aan de loodzware beklimming van de Col de Joux Plane, met stukken van 9%. De klim is 11,6 kilometer lang.

Bauke is aangesloten

Bauke Mollema zit weer bij het peloton. Dat heeft wel veel energie gekost.

De slotklim

31 km - Nog 7 kilometer tot de voet van de Col de Joux Plane, een berg van de buitencategorie. Die klim is 11,6 kilometer lang.

De situatie

Op kop: Alaphilippe en Pantano

Op 30 seconden: Henao, Izagirre, Nibali, Kreuziger, Kelderman, Rui Costa, De Gendt

Op 5'50 minuten: peloton

Op 6'05 minuten: Bauke Mollema

Mollema

Bauke Mollema rijdt nog altijd op achterstand, maar hij kruipt langzaam dichterbij. Nog 30 seconden.

Op kop nu: Pantano en Alaphilippe.

43 km - De afdaling is pittig, want het regent hard. Bij elke bocht moeten de renners oppassen dat ze niet onderuit gaan. Op kop nu: Pantano en Alaphilippe.

Problemen bij Bauke

Bauke Mollema rijdt bijna 2 minuten achter het peloton. Komt iemand hem ophalen?

Col de La Ramaz (1ste), na 93,5 kilometer

Ook bij de derde col zijn de punten voor Thomas De Gendt. Dat zijn er 10 dit keer. De Gendt staat tweede in het bergklassement, maar opvallend genoeg staat in het sprintklassement ook hoog. Hij staat zesde met 150 punten en blijft daarmee sprinter André Greipel voor. Een alleskunner.

De Gendt op kop!

54 km - Thomas De Gendt, de al op de Mont Ventoux won, rijdt nu op kop. De kopgroep brokkelt uit elkaar. Pierre Rolland en Rui Costa rijden achter hem. Daarachter een grotere groep met onder anderen Wilco Kelderman, Vincenzo Nibali en Roman Kreuziger. De voorsprong op het peloton: 4'35 minuten.

Oei, Mollema

Het gaat niet goed met Bauke Mollema. De Nederlander van Trek zit in de problemen op de Col de la Ramaz en ziet de groep van Chris Froome wegrijden. Plek in top-10 is ver weg.

Hoe is de situatie nu?

Alexis Gougeard rijdt nu alleen op kop. Henao, Izagirre, Nibali, Kreuziger, Pantano, Rolland, Zakarin, Rui Costa, De Gendt, Jeandesboz, Alaphilippe zitten daar kort achter.

De kwis die niet te googelen is

Elke dag stelt Cindy Pieterse in Radio Tour de France een vraag waarvan het antwoord niet te googelen is.

Sagan laat zich zakken

61 km - Roman Kreuziger moet het nu alleen doen. Peter Sagan laat zich afzakken. De kopgroep bestaat nog uit Izagirre, Nibali, Kreuziger, Pantano, Rui Costa en Alaphilippe. Gougeard is in de achtervolging na een wielwissel.

Er wordt weer geklommen: Col de La Ramaz (1ste)

65 km -Peter Sagan doet er alles aan om tempo te houden in de kopgroep. Alles voor zijn teamgenoot bij Tinkoff Roman Kreuziger.

Sagan helpt Kreuziger

Peter Sagan heeft teamgenoot Roman Kreuziger mee in de kopgroep. De voorsprong op het peloton is 6 minuten. En Kreuziger staat daarmee virtueel tweede in het klassement.

Nieuwe situatie

Izagirre, Nibali, Sagan, Kreuziger, Gougeard, Pantano, Rui Costa en Alaphilippe rijden nu op kop. De rest kon het tempo niet bijbenen. De achtervolgers, met Kelderman, zitten nu op zo'n 50 seconden. Daarachter nog een klein groep. Het peloton is op 6 minuten gereden.

Sagan

84 km - Al kilometers lang rijdt Peter Sagan op kop van de kopgroep.

Col de La Colombière (1ste), na 45,5 kilometer

Thomas De Gendt is opnieuw als eerste boven. De bolletjestrui is buiten bereik, maar de Belg wil graag de tweede plaats veiligstellen.

Hoe zit het met de kopgroep?

De kopgroep:

Sergio Henao (Sky), Imanol Erviti, Ion Izagirre, Nelson Oliveira (Movistar), Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang (Astana), Peter Sagan, Roman Kreuziger (Tinkoff), Ben Gastauer, Cyril Gautier, Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Wilco Kelderman, George Bennett (Lotto-Jumbo), Frank Schleck, Jasper Stuyven (Trek), Jarlinson Pantano (IAM), Pierre Rolland, Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle (Cannondale), Patrick Konrad (Bora), Ilnur Zakarin (Katusha), Rui Costa (Lampre-Merida), Thomas De Gendt, Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Sylvain Chavanel, Fabrice Jeandesbosz (Direct Energie), Julian Alaphilippe (Etixx), Nicolas Edet (Cofidis), Chris Juul-Jensen, Michael Matthews (Orica).

- Voorsprong op Barguil en Teklehaimanot is 30 seconden.

- Feillu zit op 2'50 minuten.

- Peloton rijdt op 4'21 minuten.

Bennett verlengt contract bij Lotto-Jumbo

George Bennett

Lotto-Jumbo-renner George Bennett heeft zijn contract verlengd. De Nieuw-Zeelander rijdt sinds 2015 voor de Nederlandse ploeg en heeft met twee jaar bijgetekend.

Tussensprint bij Le Grand Bornand

Voor de tussensprint ging de achtervolgende groep even vol gas onder aanvoering van Peter Sagan, dus Thomas De Gendt rijdt niet meer op kop. Kelderman zit nog altijd in kopgroep.

De situatie

Thomas De Gendt op kop.

Op 30 seconden: Henao, J. Izagirre, Oliveira, Nibali, Fuglsang, Sagan, Kreuziger, Gastauer, Gautier, Gougeard, Kelderman, G. Bennett, Schleck, Stuyven, Pantano, Rolland, Slagter, Van Baarle, Konrad, Zakarin, Costa, Gallopin, Chavanel, Jeandesbosz, Alaphilippe, Edet, Juul Jensen, Matthews.

Op 2 minuten: peloton.

Het wordt weer glad

121 km - Regen! En het gaat hard. Dit kan gevaarlijk zijn in de afdalingen.

De radio-interviews bij de start

Col des Aravis (2de), na 21 kilometer

Vijf punten voor Thomas De Gendt. Hij is als eerste op de top van de Col des Aravis.

De Gendt

128 km - Thomas De Gendt is in zijn eentje op kop nu. De grote kopgroep brokkelt uiteen.

Grote kopgroep

130 km - Een grote groep renners is aangesloten bij de kopgroep, die nu 37 renners telt. Straks meer informatie.

Peloton hield minuut stilte voor de start

Voor de start van de twintigste etappe hielden de renners van de Tour de France een minuut stilte ter nagedachtenis voor de slachtoffers van de schietpartij in München.

Peloton houdt minuut stilte voor slachtoffers München

Tinkoff-ploegleider De Jongh trots op zijn jongens

De Jongh: tevreden en trots op de jongens

Clement had de statistiek al meegekregen

Clement kan genieten van "leuk feitje"

Kopgroep van 15 renners

135 km - De kopgroep telt nu 15 renners. Twee Nederlanders: Wilco Kelderman en Roy Curvers. Alle namen:

Imanol Erviti (Movistar), Ben Gastauer, Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo), Jasper Stuyven (Trek), Pierre Rolland (Cannondale), Roy Curvers (Giant), Cesare Benedetti (Bora), Rui Costa (Lampre-Merida), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Sylvain Chavanel, Fabrice Jeandesbosz (Direct Energie), Petr Vakoc (Etixx), Nicolas Edet (Cofidis), Michael Matthews (Orica).

Geen risico's voor Froome

Knaven: Froome mag geen risico's nemen

Poels wil Froome naar Parijs helpen

Poels: Froome zei alleen 'thank you'

Kopgroep

140 km - De kopgroep: Benedetti, Edet, Chavanel, Vermote en Kelderman. Voorsprong op peloton is 30 seconden.

Kelderman is mee

143 km - Er is een klein groepje weg. En wie zit erbij? Wilco Kelderman!

Het peloton is weg

Nog 146 kilometer tot Morzine-Avoriaz.

Voor de start een minuut stilte

Gisteravond schoot een man negen mensen dood in München. Bij het Olympia-winkelcentrum in München legden Duitsers bloemen neer voor de slachtoffers van de aanslag. Voor de start van de Tour hielden de renners één minuut stilte.

Froome is er klaar voor

Sagan en Majka

Peter Sagan was al zeker van de eindzege in het sprintklassement, na gisteren deed teamgenoot Rafal Majka ook goede zaken. De Pool verzekerde zich van de eindzege in het bergklassement. Kleine kanttekening: de renners van Tinkoff moeten wel Parijs halen.

Rafal Majka in de bolletjestrui in de Tour

Tom Boonen blijft bij Etixx-Quick-Step

Tom Boonen heeft de knoop doorgehakt. De succesvolste Belgische wielrenner van de afgelopen jaren is ook volgend seizoen nog profrenner. Met name de wens om een historische vijfde zege in Parijs-Roubaix te boeken, heeft hem doen besluiten zijn contract bij Etixx-Quick-Step met een jaar te verlengen.

Met een Roubaix-kwintet zou Boonen (35) zich tot recordhouder kronen van de prestigieuze kasseienklassieker. Nu moet hij het record van vier overwinningen nog delen met zijn landgenoot Roger De Vlaeminck, die in wielerkringen de bijnaam 'monsieur Paris-Roubaix' draagt. Dit jaar was Boonen dicht bij een vijfde zege, maar hij werd in de sprint geklopt door Matthew Hayman.

Regenboog, groen en klassiekers

De prijzenkast van Boonen is indrukwekkend. Naast vier zeges in Roubaix won hij ook drie keer de Ronde van Vlaanderen. In 2005 werd hij wereldkampioen op de weg, twee jaar later bracht hij de groene trui naar Parijs.

Alleen Touriconen hadden meer gele truien dan Froome

Chris Froome geniet van zijn gele trui op het podium

Chris Froome heeft gisteren in Saint-Gervais zijn 42ste gele trui aangetrokken. Daarmee komt hij op een bijzondere plaats in het klassement van renners die het vaakst de gele trui droegen.

Froome ziet nu alleen nog de vijf renners voor zich die minimaal vijf keer de Ronde van Frankrijk wonnen: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Induraín en Lance Armstrong. De Texaan moest na zijn ontmaskering als dopingzondaar weliswaar zijn zeven titels inlveren, maar heeft in de jaren 1999-2005 wel 76 keer het geel mogen aantrekken.

Vijf kampioenen droegen het geel vaker dan Froome

Froome ging gisteren Sylvère Maes voorbij, de tweevoudig Tourwinnaar verzamelde 41 gele truien. De Sky-renner passeerde eerder deze week al Antonin Magne, de Italiaan die in de jaren dertig ook tweemaal de Ronde van Frankrijk won, trok 38 keer het geel aan.

Mollema: grootste teleurstelling uit mijn leven

Mollema: dit is de grootste teleurstelling uit mijn leven

Dumoulin hoopt nog op Rio

Dumoulin: als dit gips twee weken moet blijven, kan ik niet naar Rio

De (zwarte) dag van gisteren: veel pech voor Dumoulin en Mollema

Tour de France 2016: samenvatting etappe 19

Gaat er nog wat gebeuren in de 20ste etappe?

De route van de twintigste etappe van de Tour de France

Romain Bardet was gisteren de enige renner zonder pech. Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Chris Froome en vele anderen gleden onderuit op de spekgladde wegen, het kostte Mollema zijn podiumplek. NOS-commentator Danny Nelissen kijkt vooruit naar de laatste bergrit van de 103de Ronde van Frankrijk.

Denk je dat Mollema zijn toptienplaats kan behouden?

"Ik vrees van niet, ik denk dat hij eruit valt. Het is ook maar afwachten hoe goed hij die valpartij verteert. Mollema heeft bovendien gisteren hard moeten werken om twintig seconden dicht te rijden naar de favorieten, maar dat lukte al niet. Dan gaat hij weer in de derde week veel verliezen..."

Dat is weleens eerder gebeurd, helaas.

"Ja, Mollema heeft de afgelopen drie jaar toptien gereden, maar in de laatste week verloor hij vaak veel tijd op de geletruidrager. En ook dit jaar weer."

Moet hij ook naar de mensen achter hem kijken?

"Ja, zeker. Joaquim Rodriguez staat maar tien seconden achter hem en Rodriguez reed goed gisteren. Sowieso staat iedereen in de toptien nog heel dicht bij elkaar."

Het klassement na de negentiende etappe

Voor plaats twee wordt het nog wel een strijd dus?

"Ja, de nummers twee en vijf staan maar 1.05 uit elkaar. Richie Porte en Nairo Quintana hebben deze Tour niet super gereden, maar wel constant."

Waar denk je dat ze gaan aanvallen?

"Als ik zou meedoen, zou ik wachten tot de slotklim, de Col de Joux Plane. Die is echt heel zwaar en de afdaling is ook link. Het gaat hard, er zijn veel bochten. En dan wordt er ook nog regen voorspeld."

Moet Froome nog vrezen voor zijn eindzege?

"Normaal gesproken komt die niet in gevaar, maar we weten niet hoe groot de schade van zijn valpartij een dag later zal zijn. Toch denk ik dat Poels hem weer keurig de bergen over zal loodsen, zijn presteren vind ik echt grote klasse."

De etappe van vandaag: nog één keer de Alpen

Routekaart van de 20ste etappe

Een dag voordat Parijs wordt bereikt rijden de renners nog een laatste zware Alpenetappe. Na de vermaarde Joux Plane volgt een lange afdaling naar Morzine, waar Peter Winnen in 1982 won en Floyd Landis de laatste keer (in 2006). Die zege werd de Amerikaan ontnomen nadat hij was betrapt op dopinggebruik.

De 20ste etappe begint om 13.00 uur en de finish wordt rond 17.00 uur verwacht.

Bonjour! De 20ste etappe vandaag

Peter Sagan, Chris Froome en Bauke Mollema