liveblog

Tourblog: Greipel wint, Cancellara in het geel

liveblog gesloten

Morgen is het weer een dag

Na twee ritten over Nederlandse wegen strijkt de Tourkaravaan morgen neer in Antwerpen.Daar begint de derde rit, die het peloton na 155 kilometer koers over geaccidenteerd terrein in Hoei brengt, waar gefinisht wordt op de beruchte Muur (1,3 kilometer à 9,6 procent).

Eerder dit jaar won Alejandro Valverde voor de derde maal de Waalse Pijl, die ook op de Muur eindigt. De Spanjaard lijkt dan ook de te kloppen man, maar zijn landgenoot Joaquim Rodríguez (winnaar Waalse Pijl in 2012) behoort ook tot de favorieten, net als Peter Sagan en wereldkampioen Michal Kwiatkowski.

Tom Dumoulin, derde in het klassement op zes seconden van Fabian Cancellara, kan wellicht een gooi naar het geel doen.

De reacties van Dumoulin en Ten Dam

De analyse van Nico Verhoeven

Ten Dam baalt

Ontevreden Gesink: het was heel hectisch

Nog even kijken: de finish

Greipel klopt Sagan en Cavendish in sprint Neeltje Jans

De topvijf

Tom Dumoulin is de beste Nederlander op de achtste plaats. Wilco Kelderman, die twee keer viel, komt binnen op ruim vijf minuten...

De finish in Radio Tour

Cancellara in het geel

De gele trui is voor Fabian Cancellara. De Zwitser wordt derde waardoor hij genoeg bonificatieseconden krijgt om het virtuele geel van Martin af te snoepen.

Greipel wint!

Het is André Greipel! Mark Cavendish leek lang op de overwinning af te sprinten, maar hij kwam toch te gretig en te vroeg op kop. Behalve Greipel zijn ook Sagan en Cancellara hem nog te snel af.

We zijn er bijna

6 - We naderen Neeltje Jans. De kopgroep van 26 lijkt het te gaan redden. De voorsprong op de groep-Mollema is 1.25 minuten.

Dennis raakt zijn gele trui vermoedelijk kwijt. De nummers 2, 3 en 4 zitten wel in de kopgroep: Martin, Cancellara en Dumoulin.

Pech voor Peter

14 - Peter Sagan rijdt lek en verliest de aansluiting met de eerste groep. Met de nodige hulp komt Sagan weer terug. Samen met Cavendish en Greipel lijkt hij een van de favorieten voor de ritzege, als de situatie blijft zoals 'ie is.

Pech voor Vincenzo

21 - Materiaalpech voor Vincenzo Nibali. De Astana-Italiaan moet even doorfietsen, maar vindt weer aansluiting bij de tweede groep. De achterstand van die groep op de kopgroep loopt langzaam terug: nu nog 50 seconden.

Drie schuift in twee

30 - De tweede groep (van o.a. Gesink) en de derde groep (o.a. Mollema, Kelderman en Quintana) zijn intussen in elkaar geschoven. De groep heeft ruim een minuut achterstand op de kopgroep met o.a. Froome en Contador, de sprinters Greipel en Cavendish én Tony Martin, die nu virtueel in het geel rijdt. Dennis zit namelijk in de tweede groep.

De vraag is of de 26 man sterke kopgroep het gaat redden tegen het minimaal 60 man tellende peloton.

Groepjesvorming

43 - De renners rijden over de - opvallend windstille - Haringvlietdam. Hoe is de situatie? Er is een kopgroep van 25 man, onder wie Froome, Cancellara, Contador, Van Garderen, Cavendish, Kwiatkowski en Dumoulin. Een halve minuut daarachter is er een groep met Gesink, Nibali en geletruidrager Dennis. En op meer dan minuut is de groep met Quintana, Mollema en Kelderman.

Kortom: het is spannend.

Problemen voor Quintana

49 - Problemen voor Nairo Quintana. De Colombiaan zit ook in de tweede groep met o.a. Bauke Mollema en Alejandro Valverde. De achterstand is inmiddels opgelopen tot 45 seconden. Het peloton, met de andere grote favorieten, trekt door.

Hallo Hellevoetsluis

53 - We naderen Hellevoetsluis en het peloton is weer in twee delen uiteengevallen. In de tweede groep, met 35 seconden achterstand, zitten onder anderen Bauke Mollema en Alejandro Valverde.

Nat

58 - De regen daalt neer op het peloton. De groep-Clement is ingerekend en achter in het peloton gaat Adam Hansen hard onderuit. De Australiër is bezig aan zijn twaalfde grote ronde op rij en is nog nooit uitgevallen. Maar nu heeft hij het zwaar.

Weer Kelderman

65 - Wilco Kelderman zoekt voor de tweede keer onvrijwillig het asfalt op. Het duurt even voor hij verder kan en hij loopt achterstand op, samen met Lotto-Jumbo-kompanen Jos van Emden en Thomas Leezer. Het is pech voor Kelderman dat het peloton juist nu weer harder is gaan rijden.

Onstuimig

Het is al een paar keer gezegd vandaag: het weer is onstuimig bij de finish op het werkeiland in Neeltje Jans.

Lees meer over de omstandigheden bij de eindstreep.

Stilte voor de storm

74 - Stef Clement en Armindo Fonseca hebben zich aangesloten bij koploper Jan Bárta. Een kleine minuut daarachter rijdt het peloton. Er is even sprake van een stilte voor de storm.

Valpartijtje

79 - Wilco Kelderman is betrokken bij een valpartij in het peloton. Net als Thomas De Gendt en Winner Anacona. Het drietal kan gelukkig gewoon weer verder.

Hoe is het bij de finish?

De boog met de vlag voor de laatste kilometer is inmiddels uit voorzorg weggehaald.

De finish in Zeeland omstreeks 15.30 uur

Bartá wint de tussensprint

89 - De eerste tussensprint is een prooi voor Jan Bárta. Clement is tweede, voor Armando Fonseca en Quémeneur. Daarachter wint John Degenkolb de sprint van de 'echte sprinters', voor Alexander Kristoff, Peter Sagan, Mark Cavendish en Nacer Bouhanni.

De nummer één krijgt 50 punten, de nummer twee 30 en de nummer 20.

Allen tezamen

91 - Het peloton is weer één grote familie, op de kopgroep van vier na. Clement & Co blijven volhouden met een voorsprong van een kleine halve minuut. Maar heel lang kan het niet duren.

Ongelukkige groep

100 - Het peloton bestaat nu uit twee delen. In het achterste deel zitten onder anderen Steven Kruijswijk, Jos van Emden en Laurens ten Dam. De grote namen zitten allemaal in de voorste groep. De kopgroep-Clement is bijna ingelopen.

Breekpunt

104 - Bij het verlaten van Waddinxveen breekt het peloton. Vooraan wordt er hard gekoerst, onder andere door de Tinkoff-ploeg van Alberto Contador. De voorsprong van de kopgroep loopt daardoor heel snel terug: nog maar 45 seconden.

Is het nu al op de kant? Het is verdomme nog 100 kilometer, wat is dit voor kletskoek?

Maarten Ducrot

Ça va, Thomas Voeckler?

Voeckler voelde veel spanning in het publiek

Ultiem gelukl

"Ik was ultiem gelukkig, ik sloeg een kreet", blikt Jos van Emden nog even terug op zijn fenomenale tijdrit van gisteren. Vandaag is het weer 'business as usual', aldus Van Emden.

Van Emden is hartstikke trots op zichzelf

Dennis straks nog in het geel?

Rohan Dennis rijdt in het geel, maar is dat straks ook nog zo na de storm van Zeeland?

Dennis wil nu Van Garderen helpen

Het regent, het regent

115 - De kopgroep rijdt door de regen in Gouda, het peloton is nog net even droog. In Zeeland stormt het intussen.

De Tour op social media

Gesink is trots op zijn ploeg

Wat had Robert Gesink te melden voor de start van de etappe van vandaag?

Gesink is trots op zijn ploeg

We naderen Gouda

121 - De situatie in de koers is nog hetzelfde. De kopgroep met Clement (virtueel in het geel), Fonseca, Quémeneur en Bárta heeft een voorsprong van 2,5 minuut op het peloton. Langs de kant is het nog steeds druk en in de verte doemen donkere wolken op. Gouda is in zicht.

Virtueel in het geel

131 - Het is misschien nog wat vroeg, maar Stef Clement rijdt virtueel in het geel. De voorsprong van de kopgroep is opgelopen naar 2.43.

Maar let wel: Neeltje Jans is nog ver.

Koen de Kort onder de indruk

De Kort: de hele dag heeft indruk gemaakt

Straaljager Van Emden

Het weer in Zeeland

"Zelfs als het windstil is, waait het in Zeeland", aldus Zeeuw Maarten Ducrot.

Voorsprong Clement & Co groeit

144 - De kopgroep met Stef Clement mag van het peloton voorlopig zijn gang gaan. Clement, Fonseca, Quémeneur hebben ruim 2.15 voorsprong op de grote groep.

Onder de Dom

Het peloton reed een tijdje geleden onder de Dom in Utrecht door. Nog even kijken naar die mooie plaatjes.

Peloton onder de Dom

Clement virtueel in het geel

158 - Meteen na de officiële start is een kopgroep van vier man weggereden. Onder wie Stef Clement. Hij heeft gezelschap van de Tsjech Jan Bárta en de Fransmannen Armindo Fonseca en Perrig Quémeneur. Ze hebben een voorsprong van een kleine anderhalve minuut op het peloton.

Clement rijdt daarmee virtueel in het geel.

Witte vlag

166 - Er is met de witte vlag gezwaaid. De koers in nu echt begonnen.

Feestelijke ronde

Het peloton koerst nog altijd, op het gemakje, door Utrecht. Met heel veel toeschouwers langs de kant.

Peloton op weg naar Zeeland

Onder de Dom

Het peloton fietst onder de Dom door

We zijn onderweg!

Het peloton is onderweg voor de tweede etappe. Eerst een rustig rondje door Utrecht, daarna gaan we los.

Donkere wolken

De tourkaravaan en het verwachte slechte weer met regen, onweer en harde windstoten zullen elkaar in de loop van zondagmiddag tegenkomen. Dat laat het KNMI weten. Vanuit het zuidwesten trekken onweersbuien naar het noordoosten en ook op andere plaatsen kunnen ze plotseling ontstaan.

Het KNMI heeft voor zondagmiddag - heel toepasselijk - code geel voor gevaarlijk weer ingesteld.

Giant-ploegleider Kemna ziet kansen

Het weer in Utrecht

De gemeente Utrecht waarschuwt mensen bij de start van de Tour de France om de weerberichten goed in de gaten te houden. In de stad staan overal lichtborden, waarop te zien is of er zware onweersbuien aan komen.

"Het weerbeeld verandert continu", zegt een woordvoerder. Het is onduidelijk of en hoe erg de tweede etappe in de Tour last zal krijgen met noodweer.

Utrecht maakt zich niet druk over weersverwachting

Aad zit klaar

Voetbalanalyticus Aad de Mos (in het blauw) zit op de eerste rang in Oudewater.

Jarige Alexander

Katjoesja-renner Alexander Kristoff is jarig. De Noor is 28 jaar geworden. Het ideale verjaardagscadeau zal een ritzege in Zeeland zijn.

Het bruist in Utrecht

Kees van Dam staat in Utrecht, een uur voor de start van de tweede etappe. Het bruist in de Domstad, meldt hij.

Het bruist in Utrecht

Lotto-Jumbo met gele helm

De Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo staat na de proloog van gisteren aan de leiding van het ploegenklassement. En dus:

Stuur je eigen beelden

De renners worden straks weer door tal van professionele camera's gevolgd, maar wij willen ook graag jouw beelden. Dus ga je vandaag kijken? Stuur ons dan jouw foto's of video. Wij zetten ze letterlijk op de kaart zodat er een uniek beeldverslag ontstaat van de Tour-doorkomsten in Nederland.

Lees meer over de interactieve fotokaart van de tweede etappe.

Gezellig druk langs de route

Deze toeschouwers zijn voorbereid op een onweersbui

De karavaan is los

De voorpret voor de toeschouwers langs de route is begonnen, want de reclamekaravaan is vertrokken.

Le Grand Départ vanuit de ogen van de renners

Le Grand Départ: hoe de renners het beleefden

Wegkapitein Bos verwacht rare sprint

De tweede etappe lijkt een kolfje naar de hand voor de grote sprintploegen. NOS-wegkapitein Theo Bos weet daar alles van. ""Ja, maar het wordt een hele rare sprint. Zeker als we windkracht vier of hoger krijgen vanuit het westen. Dan gaat het een hele nerveuze, hectische koers worden."

Als het een beetje mee- of tegenzit, belooft het zelfs een heuse waaieretappe te worden, met misschien nog wel een onweersbui erbij ook.

Lees meer over de verwachtingen van Theo Bos voor vandaag.

Hummel: gegarandeerd oorlog op Neeltje Jans

Van Hummel weet wat nodig is op Neeltje Jans

Dreigende waaiers

De tweede etappe in de Tour start bij de Jaarbeurs in Utrecht. Na een rustig ritje door de binnenstad wordt de echte start van de 166 km lange rit gegeven bij FC Utrecht-stadion De Galgenwaard. De renners zetten daarna koers naar het kunstmatige eiland Neeltje Jans.

Op weg naar Zeeland is er bij de Boompjes aan de Maas in Rotterdam (na 80,5 km), een bonificatiesprint. Er wordt regen en onweer voorspeld voor onderweg, waardoor waaiervorming zeker niet uit te sluiten is. Of volgt er toch een massasprint?

Etappe 2: Utrecht Neeltje Jans

Om 13.15 uur starten de 198 renners in de Tour de France voor de tweede etappe, over 166 kilometer van Utrecht naar Neeltje Jans. Met Rohan Dennis in de gele trui.

Het kaartje van de tweede etappe