NOS Wielrennen

Van Vleuten na onwaarschijnlijke zege: 'Ploegleider was al gestopt met aanmoedigen'

Van Vleuten: 'Ik kwam om het hoekje en toen zag ik dat ze stilviel'

"Ongelooflijk", zei Annemiek van Vleuten over de fantastische ontknoping in La Course waarin ze in de slotmeters Anna van der Breggen nog wist te passeren. "Op 300 meter van de finish dacht ik nog: ik word tweede."

"Op 500 meter had mijn ploegleider het al opgegeven, want hij hield op me aan te moedigen." Toch gaf Van Vleuten zelf niet op. "Dat is ook mijn kracht. Ik heb altijd nog iets over in mijn kleine teen."

Prestigestrijd

Van Vleuten won afgelopen zondag de Giro Rosa, maar het winnen van La Course doet daar niet voor onder. "Het is prachtig om hier te winnen. Het is in de Tour de France, de wedstrijd wordt live uitgezonden op tv en is over de hele wereld te zien. Hier ben ik trots op."

Van Vleuten klopt Van der Breggen in onwaarschijnlijk slotstuk

Van Vleuten en Van der Breggen maakten er een ware prestigestrijd van in een van de grootste wedstrijden op de wedstrijdkalender voor de vrouwen. "We wilden allebei heel graag winnen. Dat maakt het ook zo'n mooie wedstrijd."

Bultje nekte Van der Breggen

"Shit", zo voelde Van der Breggen zich. Voor haar duurde La Course net een paar meter te lang. Net voor de top van de zware slotklim had ze Van Vleuten op een gaatje weten te zetten, waarna ze de complete afdaling een paar seconden voor haar rivale uit reed.

Van der Breggen: dat laatste bultje nekte me, mooi shit

Vlak voor de finish liep de weg echter nog iets omhoog en daar ging het mis voor de olympisch kampioene. "Op het vlakke ging het nog wel, maar op dat bultje kon ik niet meer staan en sprinten. Dat nekte me."

Tot dan had ze Van Vleuten nog achter zich weten te houden, hoewel ze haar niet van zich af wist te schudden. "Ze bleef wel achter me hangen en ik voelde langzaam dat het minder werd. Het was net iets te ver."

"We willen hier allemaal winnen. Het is leuk dat het een spannende wedstrijd was, maar voor mij wel mooi shit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl