Tom Dumoulin warmt zich onder grote belangstelling op voor de klimkoers in Vaals
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin: komende week horen jullie wel of ik de Tour rijd

Wout Poels mag zich dan onderscheiden hebben als superknecht van rondewinnaar Chris Froome, de beste Nederlanders in het eindklassement van de Giro d'Italia waren toch Sam Oomen en natuurlijk Tom Dumoulin. Vijf dagen na de finish in Rome stond het Sunweb-duo vrijdagmiddag alweer aan de start van de Hammer Series, een driedaagse wedstrijd in Zuid-Limburg.

Veel moeite om te verhullen dat hij er eigenlijk niet zo veel trek in heeft, doet Dumoulin niet. "Wie zegt dat ik hier zin in heb?", antwoordt hij desgevraagd. Maar aan zijn humeur is dat niet te merken: de stemming bij de nummer twee van de Giro is eerder jolig dan chagrijnig te noemen.

Nog even geduld

Hoe hij zich voelt? "Moe... Ja, nog steeds. Wat denk je dan, haha. Vijf dagen later ben ik echt nog niet helemaal hersteld, hoor. Maar dat komt wel goed."

Die constatering klinkt de Nederlandse wielerliefhebbers als muziek in de oren. Hij weet dan ook vast het antwoord op die ene vraag al... "Over...?", houdt de Limburger zich van de domme. "Oh, of ik wel of niet de Tour ga rijden? In de loop van komende week gaan jullie wel wat horen."

De vermoeidheid die nog voelt hij tijdens het warmrijden in Vaals, waar de Hammer Series beginnen met een klimwedstrijd, speelt geen rol bij de beslissing. "Neuh, ik ben altijd moe na een grote ronde. Da's niks nieuws. Ik heb ook weleens twee weken na de Tour heel goed gereden in de Eneco Tour. Dus dat is niet echt een reden om wel of niet naar de Tour te gaan."

In de schaduw van de Sunweb-kopman leverde ook ploeggenoot Sam Oomen een voortreffelijke Giro af. "Een toekomstig Tourwinnaar!", oppert Dumoulin.

"Nee, da's flauw", herstelt de lolbroek zich snel, terwijl hij enigszins geschrokken de kop boven het verhaal al voor zich ziet. "Maar hij doet het geweldig. Ik kan het goed met 'm vinden en hij rijdt kneitersgoed. Het is een mooi kereltje. Met de nadruk op -tje, haha."

Sam Oomen in de beklimming van de Vaalserberg

Oomen hoort het allemaal rustig aan. Feit blijft dat hij zich in de Italiaanse ronde ontpopte als meesterknecht. En dat is niet onopgemerkt gebleven, ervoer hij afgelopen week.

"Toen ik gisteren een bakkie koffie zat te drinken tijdens m'n trainingsrondje, werd ik meer aangesproken dan normaal, ja. Op sommige momenten is dat ook wel leuk. Mensen willen dan uit enthousiasme met me praten. Helemaal niet verkeerd. Maar die bekendheid heeft ook zijn mindere momenten."

Naar de meuk

Na zijn negende plaats in het eindklassement ligt het voor de hand dat de wielervolgers zich gaan afvragen: goh, wat zal die Oomen nog meer in zijn mars hebben? Hij moet meteen terugdenken aan de reisdag na de Giro.

"Ik was helemaal naar de meuk. En dus niet naar de meut! Hoe komen ze daar nou bij?!", maakt hij zich quasi boos over een verkeerd citaat in een Nederlandse krant. "Het is meuk, niet meut. Wat een onzin. Zo dialect praat ik toch niet?"

Sam Oomen eerder dit jaar tijdens Luik-Bastenaken-Luik

"Hoe dan ook, ik was in ieder geval goed moe en ook een beetje klaar met al die verhalen over wat die Giro allemaal voor mij beloofde."

En daar komt nog bij: hij moet er zelf ook nog allemaal achter zien te komen. "Wat zei Tom? Toekomstig Tourwinnaar? Ja, meerdere malen waarschijnlijk..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl