NOS WielrennenAangepast

Groenewegen: afstappen Kittel vergroot mijn kansen

Groenewegen: afstappen Kittel vergroot mijn kansen

De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat geldt zeker in het wielrennen. Het afstappen van Marcel Kittel in de zeventiende etappe van de Tour de France is dan ook goed nieuws voor de andere sprinters, onder wie Dylan Groenewegen. "Mijn kansen worden in ieder geval niet kleiner", zegt hij.

"Je gunt het niemand dat hij door een valpartij naar huis moet. Hij zag er behoorlijk gehavend uit", aldus Groenewegen, die al tweede en derde werd in etappes die door Kittel werden gewonnen.

De Duitser is niet de eerste sprinter die de Tour verlaat. Vandaag stapte ook Daniel McLay af en de Tour had al eerder afscheid genomen van Peter Sagan, Mark Cavendish en Arnaud Démare.

Kittel was echter met afstand de sterkste sprinter deze Tour. Hij had al vijf etappes gewonnen en was de grote favoriet om ook zondag in de groene trui de traditionele massasprint in Parijs te winnen. "Het is jammer voor de Tour, maar zijn afstappen biedt wel meer kansen voor de rest", erkent Groenewegen.

Gemengde gevoelens bij Matthews na uitvallen Kittel

Ook Michael Matthews, die de groene trui overnam van Kittel, heeft gemengde gevoelens bij het afstappen van de Duitser. "Het publiek en ik hadden graag willen zien wie het groen zou winnen dit jaar. Het zou pas beslist kunnen worden in Parijs."

De Australiër van Sunweb had de afgelopen dagen keihard gewerkt om de leidende positie van Kittel in het puntenklassement te kunnen bedreigen. "Elke dag van deze Tour wilde ik bij de finale zitten, of die nou vlak of bergop was."

Ook vandaag ging Matthews weer in de aanval om punten te verzamelen en zo een boeiende finale om het groen op de Champs-Élysées mogelijk te maken. "Dat gaat dus niet gebeuren, maar ik hoorde dat het goed met hem gaat en daar gaat het om", aldus Matthews.

Afgestapte Kittel: geen happy end, maar vijf ritzeges zijn belangrijker

Kittel zelf berust in zijn lot. "Het is nooit fijn als je de Tour niet in Parijs kunt eindigen. Maar dit is ook wielrennen", vertelde hij aan Sporza.

De Duitser had al een paar moeilijke dagen achter de rug. "Ik was een beetje ziek. Ik had last van mijn buik en ben verkouden. Door de val werd het helemaal zwaar om op zo'n moeilijke dag in de groep te blijven."

"Dit is misschien geen happy end, maar het was met vijf overwinningen wel een heel goede Tour. Dat is voor mij het belangrijkste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl