Chris Froome
NOS WielrennenAangepast

Froome geeft Dumoulin advies: neem luiers mee naar de Tour

Chris Froome rijdt al een week in het geel en ligt op schema om zijn vierde Tour de France te winnen. Volgend jaar krijgt hij wellicht concurrentie van Giro-winnaar Tom Dumoulin.

Froome geeft de Limburger vast een tip. "Hij zal een grote zak wegwerpluiers moeten meenemen", zegt hij tegen Herman van der Zandt in De Avondetappe. De Engelsman refereert aan het moment dat Dumoulin tijdens de Ronde van Italië in de berm moest poepen.

Froome geeft Dumoulin advies: neem luiers mee naar de Tour

Froome reed vandaag alweer in zijn vijftigste gele trui. "De gele trui is belangrijk voor me. Ik werk er het hele jaar voor."

De afgelopen twee dagen kon hij zijn leiderstricot zonder problemen verdedigen. "Fysiek was het makkelijk, net als gisteren. Er was wel veel stress, vanwege hevige zijwind."

De geboren Keniaan verraste vriend en vijand in 2012 toen hij bergop sterker was dan zijn kopman Bradley Wiggins. Het bleek de voorbode van wat we misschien wel het tijdperk-Froome mogen noemen. In 2013, 2015 en 2016 won hij de Tour met groot machtsvertoon.

Zijn dominantie begon enkele maanden nadat zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong zijn dopingbekentenis deed. Froome reageerde vaak getergd op de vele verdenkingen, maar heeft desondanks nog altijd evenveel plezier in het fietsen als in zijn beginjaren.

"Ik geniet er altijd van. Als ik het plezier zou kwijtraken, kan ik niet meer doen wat ik nu doe", zegt hij woensdagavond.

Herman in gesprek met geletruidrager Froome

"Ik heb wel een dikke huid gekregen door de jaren heen. Alle kritiek lees ik met een korrel zout. Niet iedereen houdt van je, maar dat hoort bij het leven."

Froome kan zijn jaren bij Barloworld nauwelijks vergelijken met het leven dat hij leidt als Sky-renner. "Het waren andere tijden. Bij Sky krijg ik alle steun waar ik om vraag. We doen er alles aan om de Tour te winnen. Toen ik voor Barloworld reed, had ik niet gedacht ooit in deze positie te zitten. Ik probeer er zo veel mogelijk uit te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl