Froome komt boven op La Planche des Belles Filles
NOS WielrennenAangepast

Terug naar de berg waar Froome zijn eerste Toursucces boekte

Eerst zie je alleen de helm van een renner. Dan komen de schouders in beeld, gevolgd door zijn armen, zijn benen en dan pas komt ook de fiets tevoorschijn.

De aankomst van La Planche des Belles Filles is mooi voor de televisiekijker, maar verschrikkelijk voor de renners. Na vijf zware kilometers door de bossen volgt de finale van een paar honderd meter met een stijging van 20 procent. Chris Froome zal er vanmiddag terugdenken aan 2012, toen hij op de fameuze klim in de Vogezen zijn eerste van vele successen in de Ronde van Frankrijk vierde.

'Gekke Froome'

In de zevende Touretappe van 2012 begon Froome met Vincenzo Nibali, Cadel Evans en zijn kopman Bradley Wiggins aan de steile slotfase. Waar iedereen een aanval van Wiggins verwachtte, was het de relatief onbekende Chris Froome die zegevierend over de streep kwam.

NOS-wielercommentator Gio Lippens kan het zich nog goed herinneren. "De verrassing was heel groot, we zaten toch vooral naar Wiggins en Evans te kijken. Maar die gekke Froome ging er ineens met de winst vandoor."

Froome (2012) en Nibali (2014) wonnen op La Planche des Belles Filles

Een jaar eerder kwam de tweede plaats van Froome in de Ronde van Spanje uit de lucht vallen Ook met zijn eerste succes in de Tour hadden weinigen rekening gehouden. "De vraag was nog: is hij een eendagsvlieg of een blijvertje. Na die dag op La Planche de Belles Filles wisten we het", zegt Lippens.

Met een vreemd gevoel kijkt Lippens terug op de Tour van 2012. "Op die dag bleek gewoon dat hij echt sterker was dan zijn kopman. Wiggins moest en zou die Tour winnen, ook al moest het bij hem uit zijn tenen komen en was Froome beter."

2012: Froome verrast Evans en Wiggins en wint de rit

De laatste jaren heeft Froome het imago gekregen van een wat saaie en calculerende renner die maar niet de harten van het grote publiek weet te veroveren. Dat beeld klopt volgens Lippens niet, want de geboren Keniaan heeft wel degelijk mooie dingen laten zien. Waaronder dus zijn winst op La Planche des Belles Filles.

"Die keer in de Vogezen was daar een mooi voorbeeld van, hij heeft bewezen dat hij overtuigend kan winnen. Een jaar later deed hij het op de Ventoux weer, toen hij Quintana achter zich liet en solo won."

2014: Nibali wint op La Planche des Belles Filles

Toch hoopt Lippens dat Froome niet weer zo'n kunstje flikt als vijf jaar geleden. "Niet dat ik het hem niet gun, maar ik hoop gewoon op een spannende Tour. Daarom zou het goed zijn als Alberto Contador of Richie Porte het hem moeilijk kan maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl